Apple, Hintli muhalefet liderlerini ve gazetecileri ‘Devlet Destekli’ telefon saldırısı konusunda uyardı

Hindistan’daki muhalefet partilerinde yer alan çok sayıda üst düzey isim ve ülkedeki bazı gazeteciler, kullandıkları telefonların “devlet destekli saldırganlar tarafından hedef alınabileceği” konusunda Apple’dan uyarıda bulunan bildirimler aldı.

Hindistan Parlamentosu’nun alt meclisi olan Lok Sabha’nın üyesi olan Mahua Moitra, telefonundan aldığı uyarı mesajını sosyal medyada paylaşarak, telefonunu hackleme girişimlerinden İçişleri Bakanlığı’nı sorumlu tuttu. Moitra, Meclis Etik Komisyonu tarafından soruşturulmasının yanı sıra başkabakan Narendra Modi ile milyarder iş adamı Gautam Adani ile bağlantılarını en yüksek sesle eleştiren kişi olarak göze çarpıyor.

Hedef alınan muhalefet figürlerinden diğer bir isim olan Raghav Chadha sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada: “Akıllı telefonumu parlamento görevlerimi yerine getirmek için kullanıyorum; seçmenlerimin üyeleriyle iletişim kurmak, talepleri karşılamak ve yardım sağlamak. Bunu aynı zamanda Merkezi Hükümetin diktatörce uygulamalarını sorgulamak için de kullanıyorum. Bu gözetleme, genel seçimlere yalnızca aylar kaldığı için yapılıyor.” diye belirtti.

Thewire.in tarafından ulaşılan bilgilere göre iPhone cihazlarına hackleme girişimi olan ve Apple tarafından bilgilendirilen 20 kişiyle ilgili doğrulama gerçekleştirilmiş. Apple tarafından gönderilen bilgilendirme e-postasında, bu kişilerin devlet destekli saldırganlar tarafından hedef alınabileceğinin yanı sıra bunun yanlış bir alarnda olabileceği ancak yine de bu uyarıyı ciddiye almalarını gerektiği belirtilmiş. Apple tarafından Hint medyasına yapılan bir açıklamada ise tehdit bildirimlerini herhangi bir devlet destekli saldırganla ilişkilendirmedikleri belirtilmiş.

Hindistan hükümeti resmi bir açıklama yayınlamasa da BJP, Economic Times’a, saldırıların arkasında hükümetin olduğu iddialarının “temelsiz ve yanlış” olduğunu söyledi.

Access Now’da Surveillannce Campaigner olarak çalışan Rand Hammound yaptığı açıklamada istilacı gözetleme teknolojisinin özellikle gazeteciler ve eleştirel sesler üzerinde sürekli kullanımının demokratik süreçleri ve değerleri aşındırdığını, basın özgürlüğünü engellediğini ve tekrarlanan insan hakları ihlallerine yol açtığını belirtti.

Access Now’da Asya Pasifik Politika Danışmanı olarak çalışan Namrata Maheshwari ise yaptığı açıklamada hükümetin yanıt vermekte ve harekete geçmekte başarısız olduğundan dolayı Hindistan Yüksek Mahkemesi temel hakları korumak için harekete geçmeli, önceki casus yazılım davalarına ait uzman komite raporunu paylaşmalı ve istilacı gözetlemeyi durdurma emri çıkarmalı diye belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Kanada hükümeti, devlet tarafından verilen mobil cihazlarda WeChat ve Kaspersky uygulamalarını yasakladı

Sonraki Yazı

Okta, 134 müşterisini etkileyen saldırı ile ilgili yeni detaylar yayınladı

İlgili İçerikler