Togo’daki gazetecilerin telefonlarında, Pegasus casus yazılımına özgü izlere rastlandı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü bu hafta içi yaptığı duyuruda Batı Afrika’da yer alan Togo Cumhuriyeti’nde yaşayan iki gazetecenin mobil cihazlarında NSO Group’a ait ticari casus yazılımı Pegasus’a benzeyen bir casus yazılım izine rastladığını belirtti.

Batı Afrika’da yer alan Togo Cumhuriyeti, 1963’ten bu yana baskıcı bir yönetim uygulayan bir ailenin kontrolü altında bulunuyor. RSF’e göre bu iki gazeteci, hükümet içerisinde yer alan bir bakana hakaret iddiasıyla yargılanıyor.

RSF, cihazlara ilişkin teknik analizlere gazetecilerin hapse atılmasından yaklaşık üç hafta sonra başladı. Gazetecilerin tutuklanma olayı ise Togo’nun şehir planlama, konut ve arazi reformu bakanının, evinden yaklaşık 600 bin euro nakit paranın çalındığını ortaya koyan haberlerine itiraz etmesi üzerine yapılan bir şikayet sonrasında geldi. RSF, tutuklamaları araştırırken yaptığı bir basın açıklamasında bu gazetecilerin aslında uzun süredir Togolu yetkililerin hedefinde olduklarını keşfettiğini söylemişti.

Mobil cihazında casus yazılım iznine rastlanılan kişilerden biri olan Loïc Lawson, Togo’nun önde gelen bağımsız haftalık dergisi Flambeau des Démocrates’in yayıncısı konumunda yer alıyor. Yapılan araştırmalarda Lawson’un kullandığını telefonların birinde, 1 Şubat ile 10 Temmuz 2021 tarihleri ​​arasında en az 23 casus yazılım saldırısına maruz kaldığı belirlendi. İkinci kişi konumunda ise serbest gazeteci Anani Sossou‘nun bir kaç ay sonra 25 Ekim 2021’de benzer bir saldırıya maruz kaldığı belirlendi.

RSF, ortaya çıkarılan casus yazılımı kesin olarak tanımlamaktan kaçınırken ve bunun yerine keşfedilen izlerin Pegasus’a özgü olduğunu belirtti. Örgüt, Togo hükümetinin Pegasus’u en az 2021 yılına kadar kullandığını belirtiyor. Ayrıca Pegasus skandalı aynı yılın Temmuz ayında patlak vermişti.

Önceki Yazı

Hewlett Packard Enterprise, SEC bildirisinde Rus hükümetiyle bağlantılı “Cozy Bear” tarafından hedef alındığını söyledi

Sonraki Yazı

Fransa’nın veri koruma otoritesi CNIL, Amazon’a 32 milyon euro para cezası verdi

İlgili İçerikler