Black Basta fidye yazılımı için ücretsiz şifre çözücü yayınlandı

SRLabs güvenlik araştırmacıları, Black Basta fidye yazılım grubu kurbanlarının dosyalarını ücretsiz olarak ger yüklemelerine yardımcı olacak yeni bir şifre çözücü geliştirdiklerini duyurdu.

Berlin merkezli SRLabs, Black Basta fidye yazılım grubu kurbanlarının dosyalarını ücretsiz olarak ger yüklemelerine yardımcı olacak yeni bir şifre çözücüyü Github hesaplarında paylaştı. Araştırmacılar, fidye yazılım grubu tarafından Nisan 2023 içerisinde kullanılan şifreleme varyantlarında belirli bir zayıflık keşfetmişler.

‘Black Basta Buster’ olarak duyurulan şifre çözücüde araştırmacılar, fidye yazılım grubu tarafından kullanılan şifreleme algoritmasında, hedef dosyanın 64 byte’lık parçalarını XOR’lamak için kullanılan ChaCha anahtar akışının düzgün şekilde ilerletilmediğini ve bunun sonucunda aynı 64 byte’ın kullanılmasına neden olan bir zayıflık tespit etmiş.

Şirket, bu modeli analiz ederek şifre çözme için gereken 64 byte’lık anahtarı kurtarmayı ve kurbanların dosyalarının en azından bir kısmını kurtarmasına yardımcı olabilecek şifre çözme aracını oluşturmuş.

2022 yılının Nisan ayından bu yana aktif olan ve öne çıkan fidye yazılım gruplarından biri olan Black Basta, bugüne kadar 300’den fazla kurban duyurdu ve toplamda 100 milyon doların üzerinde fidye ödemesi aldı. Diğer fidye yazılım grupları gibi kurbanların fidye ücretlerini ödemediği takdirde onlara ait verileri herkese açık şekilde paylaşmak ile tehdit ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Google, 5 milyar dolarlık tüketici gizliliği davasında uzlaşmayı kabul etti

Sonraki Yazı

ABD, xDedic Marketplace soruşturmasında 19 kişinin suçlandığını duyurdu

İlgili İçerikler