More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD, xDedic Marketplace soruşturmasında 19 kişinin suçlandığını duyurdu

ABD Adalet Bakanlığı, xDedic Marketplace’i kapsayan uluslararası bir siber suç soruşturmasının sonucunu Perşembe günü yaptığı duyuruyla paylaştı. Mahkeme, 2019 yılında el koyulan ve kaldırılan xDedic’in yönetiminde ve kullanımında tespit edilen 19 kişinin suçlandığını duyurdu.

2019 yılının Ocak ayında gerçekleştirilen uluslararası bir operasyonla, xDedic’in alan adlarına ve sunucularına el konularak kapatılıyor. Soruşturmayı yöneten kişiler, bu tarihten bu zamana kadar xDedic yöneticilerini, alıcılarını ve satıcılarını tespit etmek ve kovuşturmak için çalışıyordu. Şu ana kadar 17 kişi gözaltına alındıktan sonra ABD’ye iadesi gerçekleştirildi. Bununla birlikte Birleşik Krallık vatandaşı iki kişinin henüz ABD’ye iadesi gerçekleşmedi.

xDedic Marketplace, ABD’deki kullanıcılarında dahil olduğu çalıntı sunucu kimlik bilgilerini ve kişisel bilgilerini yasadışı şekilde başka kişilere satışını kolaylaştıran bir illegal platformdu. Dünyanın dört bir yanındaki çeşitli hükümet, sağlık, ulaşım, yüksek öğrenim, finans ve diğer kuruluşlara ait 700 binden fazla kimlik bilgisi verisinin xDedic sunucularında barındırılıyordu. Burada satılan verileri alan kişiler yada gruplarda bunları fidye yazılım saldırıları, vergi dolandırıcılığı gibi çeşitli yasadışı faaliyetleri kolaylaştırmak amacıyla kullanıyorlardı.

xDedic’in yöneticilerinden biri olan Alexandru Habasescu, 2022 yılında İspanya Kanarya Adaları’nda gözaltına alınıp ABD’ye iade edildi. Diğer bir yönetici olan Pavlo Kharmanskyi ise 2019’da Miami Uluslararası Havalimanı’nda ABD’ye girmeye çalışırken tutuklanmıştı. Bu iki kişiye sırasıyla 41 ve 30 ay hapis cezası verildi.

Platform üzerinde hacim olarak en fazla satış yapan kişi bir Rus vatandaşı Dariy Pankov olarak tespit edilmiş. Pankov, dünya üzerinde 35 binden fazla sunucuya ait bilgileri ele geçirmiş ve bunları satarak 350 bin dolardan fazla yasadışı gelir elde etmiş. Pankov ise 2022 yılında Gürcistan’da gözaltına alınmasından sonra ABD’ye iadesi gerçekleşti.

Nijerya uyruklu Allen Levinson, ABD merkezli yeminli mali müşavirlik şirketlerine erişim satın alma konusunda özel olarak ilgi duyan kişi olarak tespit edilmiş. Satın aldığı bilgileri kullanarak, ABD’de yüzlerce sahte vergi beyannamesi hazırlayarak 60 milyon dolardan fazla hileli vergi iadesi istemiş. Levinson ise 2020 yılında İngiltere’de gözaltına alınıp ABD’ye iade edilmişti. Daha sonra 78 ay federal hapis cezasına çarptırıldı.