İran’ın nükleer tesislerine Stuxnet’i bulaştıran kişinin kimliği ortaya çıkarıldı

Kaynak: Unsplash – Dan Meyers

2010 yılında ortaya çıkan, İran’ın nükleer çalışmalarını sekteye uğratmak için amacıyla kullanılan Stuxnet ile yeni bilgiler ortaya çıktı. Arkasında ABD ve İsrail’in olduğu iddia edilen Stuxnet’i  İran’ın Natantz’daki nükleer tesisine gizlice yerleştiren Hollandalı mühendisin kimliği ortaya çıktı.

Hollanda merkezli gazete Volkskrantun iki yıllık araştırması sonucunda, İran’ın nükleer tesislerine sızan ve Stuxnet’i çalıştıran kişinin o zamanlar 36 yaşında olan Erik van Sabben olduğu ortaya çıktı. 

Yine Volkskrant’un birkaç yıl önceki araştırması sonucunda Stuxnet operasyonu kapsamında, İran nükleer tesislerine sızan kişiyi Hollanda istihbarat servisleri AIVD ve MIVD’nin işe aldığını ortaya çıkarmıştı. Ancak o zamanlar bu kişinin İranlı bir mühendis olduğu üzerinde duruluyordu. Bununla birlikte araştırmacılar, AIVD ve MIVD’nin 19 çalışanı da dahil olmak üzere olaya karışan yada karıştığı düşünülen çok sayıda kişiyle konuşarak araştırmalarını sürdürmüşler.

Gazeteye göre  Erik van Sabben, 2005 yılında Hollanda istihbarat servisi AIVD tarafından işe alınıyor. Sabben’in hem bölgedeki birçok bağlantısı hem de İran’la olan bağlantıları sebebiyle Stuxnet’i serbest bırakma görevi açısından ideal bir kişi olarak gözükmüştü.. Ki Sabben, İranlı bir kadınla evliydi. 

Stuxnet operasyonu kapsamında Hollanda istihbaratından da yardım alındığı birkaç yıl önce ortaya çıkarılmıştı. Ortaya çıkan yeni bilgilere göre o zamanlar Hollanda istihbarat servisinin İran’nın nükleer programına yönelik sabotaj konusunda bilgisi olduğu ancak kendi ajanlarının Stuxnet gibi bir virüsü çalıştıracağı konusunda bir bilgilerinin olmadığı ortaya çıktı.

Gazete kaynaklarının bir istihbarat kaynağına dayandırdığı bilgiye göre Amerikalıların kendilerini kandırdıklarını belirtmiş. Çok daha ilginç diğer bir bilgi ise Hollanda hükümet kabinesi ve parlamentonun da bu operasyonla ilgili hiçbir şekilde bilgilendirilmemiş olması denilebilir.

Stuxnet’ten iki hafta sonra öldü

Araştırmacılar, Sabben’in Natanz şehrindeki yer altı nükleer tesise sızıp ve son derece gelişmiş Stuxnet virüsü bulaşmış ekipmanlar yerleştirdiğini belirtiyor. Burada belirtilen diğer bir detay ise bu virüsün geliştirilmesi için 1 milyar dolardan fazla para harcanmış olması denilebilir.

Sabben’in başarılı bir şekilde Stuxnet’i çalıştırdıktan sonra İran’ı hızlı bir şekilde terk ettiği keşfedilmiş.  Ancak operasyonun üzerinden iki hafta geçtikten sonra Sabben,  Dubai’deki evinin yakınlarında bir motosiklet kazası sonrası ölmüş. Volkskrant’a ulaşan bir MIVD çalışanı, Sabben’in “yüksek bir bedel ödediğini” söylemiş.

Önceki Yazı

ABD, xDedic Marketplace soruşturmasında 19 kişinin suçlandığını duyurdu

Sonraki Yazı

SEC’in X hesabı ele geçirilip, sahte bitcoin duyurusu yayınlandı

İlgili İçerikler