More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Google, 5 milyar dolarlık tüketici gizliliği davasında uzlaşmayı kabul etti

Google ile tüketiciler arasında yaklaşık 4 yıldır süren hukuki mücadelede, teknoloji devinin sözde “Gizli” modda gezinirken kullanıcıları gizlilik konusunda aldatıp, izlediği iddia ediliyordu. Şirket, geçen hafta Salı günü uzlaşmayı kabul etti. Toplu davada ise en az 5 milyar dolar tazminat talep edilirken, uzlaşma koşulları henüz açıklanmadı.

2020’de açılan toplu davada davacılar Google’ın, kullanıcıların gizli modu Chrome’da kullanmasına rağmen internet tarama etkinliğini izleyen uygulamalarda çerezler, analizler ve araçlar kullanması nedeniyle milyonlarca kişinin gizliliğini yasadışı bir şekilde ihlal ettiğini savundu.

Teknoloji devine karşı 2020 yılında yapılan ilk şikayette, Google’ın “tüketicilerin veri gizliliklerini korumak için üstlendikleri önlemler ne olursa olsun, tüketici tarama geçmişini ve diğer web etkinliği verilerini takip ettiği ve topladığı” belirtiliyordu.

Şikayetin devamında “Aslında, Google kullanıcıları ‘özel tarama modu’ etkinleştirilmiş bir web tarayıcısı başlattığında bile (Google’ın web’de özel olarak gezinmek isteyen kullanıcılara önerdiği gibi), Google yine de kullanıcıların tarama verilerini ve diğer tanımlayıcı bilgilerini izler,” diye belirtildi.

Geçen hafta varılan anlaşmanın hâlâ federal bir yargıç tarafından onaylanması gerekiyor. Şartlar açıklanmadı ancak dava başlangıcında kullanıcılar adına en az 5 milyar dolar talep ediliyordu. Davacıların avukatları, nihai uzlaşma anlaşmasını 24 Şubat’a kadar mahkemeye sunmayı beklediklerini söyledi.

Google, anlaşmaya ilişkin yorum taleplerine ise  hemen yanıt vermedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir