More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Hive fidye yazılım grubuyla bağlantısı olduğu iddia edilen bir Rus vatandaşı, Paris’te tutuklandı

Hive fidye yazılım grubuyla  bağlantılı olduğu iddia edilen ve grubun finans işlerinden sorumlu birisi olduğu düşünülen  bir Rus vatandaşı, bu ayın başlarında Fransa’nın Paris şehrinde tutuklandı. 

Fransa merkezli Le Figaro’nun verdiği habere göre 40 yaşlarında olan ve Kıbırıs’ta ikamet eden şüpheli bir Rus vatandaşı, 5 Aralık’ta Paris’de tutuklandı. Europol ve Eurojust’ın da iş birliği sayesinde şüphelinin Kıbrıs’ta ikamet ettiği adresinde de aralamalar gerçekleştirildi. Polis tarafından yapılan aralamalarda, çalınmasına yardım ettiği iddia edilen 570 bin euro’dan fazla kripto para ele geçirildi. 

Tukuklanan şüpheli ile ilgili çok fazla detay yayınlanmasa da, Hive fidye yazılım grubuna bağlı kuruluşlarda finansçı olarak görev yapıyordu ve çalınan fonları yönetmelerine yardımcı oluyordu. Yetkililer, hangi fidye ödemesiyle ilgili detay vermese de gerçekleştirilen bir yada bir kaç fidye ödeme işleminin izlenmesi sayesinde bu şüpheliye ulaşıldığı belirtiliyor.

Hive’a ait sunucu altyapısı, ABD ve uluslararası polisin iş birliği sayesinde gerçekleştirilen ortak operasyon çerçevesinde Ocak 2023de ele geçirilmişti. Hive fidye yazılım grubu  Haziran 2021’den, yakalandığı zamana kadarki süreç içerisinde dünya çapında 80’den fazla ülkedeki 1.500’den fazla şirkete saldırı düzenlemiş ve toplamda 100 milyon dolardan fazla fidye gelir elde etmişti. Bu kurbanlar arasından yaklaşık olarak 60 tanesi Fransa merkezliydi.