FBI, Hive fidye yazılım çetesinin sunucularını ele geçirdi ve şifre çözme anahtarlarını elde etti

Son bir kaç yıldır en aktif fidye yazılım çetelerinden biri olan Hive’a ait sunucu altyapısının, ABD ve Avrupa’daki kolluk kuvvetleriyle birlikte Europol’ün de desteklediği ortak operasyon çerçevesinde ele geçirildiği belirtildi. FBI, Hive sunucularını nasıl tespit ettiğini açıklamazken, basın toplantısında da herhangi bir tutuklama veya iddianame duyurmadı.

Gerçekleşen operasyonla ilgili ABD Adalet Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre FBI, Temmuz 2022’de Hive fidye yazılım çetesine ait sunuculara sızmış ve kalıcı bir erişim elde ederek bu zamana kadarda sessiz bir şekilde kalmış. Bu süre zarfında yani 7 aylık süreç içerisinde öncelikli olarak kurbanlar tespit edilmiş, 300’den fazla kurbana şifre çözme anahtarı sağlamış ve kurbanlardan istenilen yaklaşık 130 milyon dolarlık fidye ödemesi de engellenmiş. Ayrıca Hive’ın daha önceki kurbanlarına da 1000’den fazla ek şifre çözme anahtarı paylaşılmış.

Hükümete göre FBI ayrıca bir Louisiana Hastanesine düzenlenen bir Hive fidye yazılımı saldırısını başarıyla engelleyerek kurbanı 3 milyon dolarlık bir fidye ödemesini ve Teksas merkezli bir okulu hedef alan başka bir saldırıyı da engellemiş.

Son olarak ABD Adalet Bakanlığı bugün içerisinde Alman kolluk kuvvetleri ve Hollanda Ulusal Yüksek Teknoloji Suç Birimi ile koordinasyon içinde Hive’ın kullandığı sunucuların ve web sitelerinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Bununla ilgili duyuruda Europol tarafından bugün paylaşıldı.

Başsavcı Yardımcısı Lisa O. Monaco basın toplantısında yaptığı açıklamada araştırma ekiplerinin Hive’ın haberi olmadan yasal olarak onların sunucularına sızdığını ve aylarca orada saklanıp, defalarca şifre çözme anahtarlarını ele geçirdi ve onları da kurbanlarla paylaştı diye belirtti.

FBI Direktörü Christopher Wray “FBI, Amerikan iş dünyasını ve kuruluşlarını hedef alan siber suçlulara karşı istihbarat ve yasa uygulama araçlarımızı, küresel varlığımızı ve ortaklıklarımızı güçlendirmeye devam edecek.” diye belirtti.

Hive fidye yazılım çetesinin Haziran 2021’den bu yana, dünya çapında 80’den fazla ülkeden 1.500’den fazla şirket saldırılardan 100 milyon dolardan fazla fidye geliri elde etmiş.

Önceki Yazı

Riot Games saldırıya uğradı: Tehdit aktörleri, kaynak kodların sızmaması için fidye talep etti

Sonraki Yazı

Avast, BianLian fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

İlgili İçerikler