Avast, BianLian fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Avast, fidye yazılım çetelerinden biri olan BianLian’ın, kurbanlarının verilerini şifrelemek için kullandığı zararlı yazılıma ait bilinen bir varyantını kapsayan şifre çözücü yayınladı.

Avast tarafından duyurulan şifre çözücü, yalnızca BianLian fidye yazılımının bilinen bir varyantı tarafından saldırıya uğrayan kurbanlara yardımcı olabileceği belirtiliyor. Eğer güvenlik araştırmacılarının henüz yakalayamadığı bir varyant kullanılmışsa, duyurulan bir şifre çözücünün işe yaramayacaktır. Avast, BianLian şifre çözücünün devam eden bir çalışma olduğunu ve yeni varyantlar keşfedildikçe kısa sürede ekleneceği de belirtiliyor.

İlk olarak Temmuz 2022’de keşfedilen BianLian varyantı, diğer gruplardan ayıran belki de en temel özelliği Golang programlama dilinde yazılması olarak belirtilebilir. Bununla birlikte benzer fidye yazılım çeteleri gibi pek çok farklı endüstride faaliyet gösteren şirketi hedef aldılar. Bunun yanında yine aynı isimde Android odaklı zararlı yazılım geliştiren başka bir tehdit aktörü bulunuyor ancak bu iki grubun aynı olmadığını da belirtmek gerekir.

Kaynak: Avast
Önceki Yazı

FBI, Hive fidye yazılım çetesinin sunucularını ele geçirdi ve şifre çözme anahtarlarını elde etti

Sonraki Yazı

Frontline ve Forbidden Films, Pegasus casus yazılımıyla ilgili yayınladıkları araştırmanın arka planını anlatan belgesel yayınladı

İlgili İçerikler