More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Frontline ve Forbidden Films, Pegasus casus yazılımıyla ilgili yayınladıkları araştırmanın arka planını anlatan belgesel yayınladı

Frontline ve Forbidden Films, son yıllarda casus yazılım konusunda adı en fazla skandallarla anılan NSO Group’a ait Pegasus ile ilgili iki bölümden oluşan “Global Spyware Scandal: Exposing Pegasus” adlı belgesel yayınladı. Belgeselin ilk bölümü 3 Ocak, ikinci bölümü ise 10 Ocak’da yayınlandı.

Forbidden Stories ve Amnesty International 2020 yılında, NSO müşterileri tarafından izlenmek üzere seçilen 50.000 telefon numarası ve ülke kod numaralarından oluşan bir veri tabanına erişim sağlamışlardı. İlgili veri tabanında yer alan bilgiler 2016-2020 yılını kapsıyordu. Listede yer alan telefon numaraları, İsrail merkezli NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımı satın alınarak izinsiz bir şekilde izlenilen kişilere aitti. Forbidden Stories liderliğinde, aralarında FRONTLINE’ın da bulunduğu 16 medya kuruluşu bu araştırmaya dahil oldu.

2021 yılının Temmuz ayına gelindiğinde ise yaklaşık bir yıldır yürütülen araştırmalar sona ermiş, herkesin ulaşabileceği bir rapor halinde yayınlanmıştı ve tüm dünyada ses getirmişti. Raporun yayınlanmasıyla casus yazılım konusu şu anda dahi gündemin en önemli konu başlıkları arasında yer alıyor.

Belgeselde Türkiye’yi ilgilendiren kısmında ise Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili noktaların yer almış olması diyebiliriz. Hatırlanacağı üzere 2 Ekim 2018 günü Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğunda, Suudi Arabistan hükûmetine muhalif konumdaki Suudi gazeteci ve köşe yazarı Cemal Kaşıkçı öldürülmüştü.

Frontline ve Forbidden Films ekibide araştırma sürecinde ve sonrasında yaşananları anlatan iki serilik bir belgesel yayınladı. İlgili belgesele anladığım kadarıyla Türkiye’den erişim yaptığımızda izleyemiyoruz ancak VPN kullanarak bu belgeseli izleyebilirsiniz.