More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD ve İngiltere, iki Rus hackera karşı suçlama ve yaptırımları açıkladı

ABD Adalet Bakanlığı tarafından Perşembe günü yayınlanan basın bülteninde, iki rus vatandaşının başta ABD hükümeti ve askeri yetkilileri olmak üzere Birleşik Krallık, Ukrayna ve NATO üyesi ülkeleri de hedef alan bir bilgisayar korsanlığı kampanyasının parçası olarak suçlandığı belirtildi.

Mahkeme belgelerine göre Aleksandrovich Peretyatko ve Andrey Stanislavovich Korinets’ın Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Merkez 18’de görevli memurlar olduğu belirtiliyor. Açıklanan suçlamalardan bir kaçına baktığımızda yetkisiz erişim, hedef odaklı kimlik avı kampanyası düzenleme ve bu yolla kurbanların bilgisayarlarına ve e-postalarına erişim yer alıyor.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü’nden Başsavcı Yardımcısı Matthew G. Olsen yaptığı açıklamada, açıklanan iddianamede vurglandığı gibi ABD ve ortaklarına ait kritik ağların Rus hükümeti tarafından hedef alınmaya devam ettiğini belirtti.

FBI’ın Siber Bölümünden Direktör Yardımcısı Bryan Vorndran yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu tür hedef odaklı kötü niyetli faaliyetlerine sürdürmeye devam ederken FBI’ın da boş durmayacağını belirtiyor.

Açıklanan iddianame kapsamında, gerçekleştirilen eylemlerin en az Ekim 2016’dan Ekim 2022’ye kadar olduğu ve bu süre içerisinde ABD İstihbarat Topluluğu, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, savunma yüklenicileri ve Enerji Bakanlığı tesislerinin mevcut ve eski çalışanlarını hedef alındığı iddia ediliyor.

Bunlara ek olarak iddianame, kamuoyunda “Callisto Grubu” adıyla bilinen grubun Birleşik Krallık ve diğer yerlerdeki askeri ve hükümet yetkililerini, düşünce kuruluşu araştırmacılarını ve personelini ve gazetecileri hedef aldığını iddia ediyor. Bu hedeflenen hesaplardan bazılarında yer alan bilgilerin 2019’daki Birleşik Krallık seçimleri öncesinde Rusya ve Birleşik Krallık’taki basına sızdırıldığı belirtildi.

İddianameye ek olarak, Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC), hem Peretyatko’ya hem de Korinets’e siber destekli kötü niyetli faaliyetlerdeki rollerinden dolayı yaptırım uyguladığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Peretyatko ve Korinets’in yanı sıra diğer komploculara ait kimliklerini veya konumlarının belirlenmesini sağlayacak bilgiyi verecek kişilere 10 milyon dolara kadar ödül verileceğini duyurdu. Bununla birlikte Birleşik Krallık’ta kendi yaptırımlarını uyguladı.