Meta tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, Facebook ve Messenger platformlarındaki tüm kişisel sohbetler ve aramalar için uçtan uca şifreleme özelliğinin getirildiği belirtildi. Ancak, grup sohbetlerinde bu özellik isteğe bağlı bir seçenek olarak sunulacak.
Uçtan uca şifreleme, Meta’nın veya diğer üçüncü taraf varlıkların sohbet içeriğine erişmesine izin vermediğinden önemli bir güvenlik katmanıdır. Meta’nın Messenger yöneticisi Loredana Crisan, şirket tarafından duyurulan paylaşımda bu özelliği doğru yapabilmek için zamanlarını harcadıklarından dolayı bunun gelmesinin yıllar sürdüğünü belirtti. Ayrıca mühendislerin, kriptograflarının, tasarımcılarının, politika uzmanlarının ve ürün yöneticilerinin Messenger özelliklerini sıfırdan oluşturmak için yorulmadan çalıştığını belirtiyor.
Şirket, Messenger’daki uçtan uca şifreleme özelliğini ilk olarak 2016 yılında “gizli konuşmalar” modu aracılığıyla sınırlı bir özellik olarak duyurmuştu. 2021 yılına gelindiğinde, sesli ve görüntülü görüşmeler için şifreleme özelliği şirket tarafından bir özellik olarak getirilmişti.
Ocak 2022’de grup sohbetleri ve aramalar için uçtan uca şifreleme seçeneğini sunmaya başladı. Yine 2022 yılının Ağustos ayında şirket, bireysel sohbetler için uçtan uca şifrelemeyi test etmeye başlamıştı. Ağustos 2023’te ise yıl sonuna kadar uçtan uca şifrelemeyi varsayılan olarak kullanıma sunmayı planladığını söylemişti.
Meta, mühendislik blogunda, uçtan uca şifrelemede Signal protokolünü kullanıldığı ve bunun da kullanıma sunulmasının çok uzun zaman aldığını belirtiyor. Çünkü, çıkartma kitaplığı ve sohbet depolama alanı gibi belirli özellikleri şirket yeniden oluşturmak zorunda kalınmış.
Uçtan uca şifrelemenin yanı sıra Meta, Messenger için birkaç yeni özellik daha duyurdu. Bunlar arasında bir mesaj gönderildikten sonra 15 dakikaya kadar düzenleme yeteneği, sesli mesajlara yönelik olarak 1,5x veya 2x hızında oynatma yeteneği, yeni fotoğraf ve video düzenleri ve kaybolan mesajlar için yeni bir arayüz yer alıyor. Ayrıca Messenger’da HD fotoğraf ve video gönderme yeteneği üzerinde de çalıştığını belirtiyor.