More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Fransa’da bakanlar ve kabine üyelerinin WhatsApp, Signal ve Telegram kullanması yasaklandı

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ana mesajlaşma uygulamaları WhatsApp, Telegram ve Signal’i güvenlik açıkları nedeniyle bakanlar ve tüm kabine üyeleri için yasakladı.

Fransa merkezli Le Point’in duyurduğu habere göre 22 Kasım’da başbakan Elisabeth Borne tarafından bir genelge yayınlanmış. Yayınlanan genelgede “Bu dijital araçlar güvenlik kusurlarından yoksun değildir ve bu nedenle bunlar aracılığıyla paylaşılan konuşmaların ve bilgilerin güvenliğini garanti edemez.” ifadesi yer alıyor.

Hükümet bu mesajlaşma uygulamalarının yerine, yaklaşık üç yıl önce Fransız memurlar için geliştirilen güvenli uygulama Tchap ve  Fransa’nın siber güvenlik kurumu ANSSI tarafından onaylanan Fransa merkezli uygulama olan Olvid’i öneriyor.

Yayınlanan genelge kapsamında bakanlar, genelkurmay başkanları ve kabine üyelerinin en geç 8 Aralık 2023 tarihine kadar telefon ve bilgisayarlarından belirtilen uygulamaları kaldırmaları istenildi.

Fransa’nın siber güvenlik kurumu ANSSI tarafından birinci düzey güvenlik sertifikası dağıtılıyor. Ancak, bu sertifikayı almak isteyen şirketlerin uygulamalarına ait kaynak kodların tamamını kurum ile paylaşması gerekiyor. Daha sonra uzmanlar tarafından belirlenen güvenlik testlerini geçtiği takdirde şirketler, bu sertifikayı alabiliyor.

Dünyanın herhangi bir yerinde kendisine ait uygulamanın kaynak kodunu devlet yada herhangi bir yer ile paylaşacak şirket bulmak çok zor olmasına karşın, Fransa merkezli Olvid ilginç olarak bunu gerçekleştiriyor ve bu sertifikayı almaya hak kazanıyor.

Fransa dijital bakanı Jean-Noël Barrot, X’te yayınladığı gönderide ekipleriyle birlikte 2022’den bu yana Olvid uygulamasını kullandıklarını, hatta bir adım daha ileri giderek bunun dünyanın en güvenli anlık mesajlaşma uygulaması olduğunu iddia ediyor.

Fransa hükümeti, Mart 2023’de aldığı bir kararda TikTok, Netflix, Instagram, Candy Crush ve Twitter gibi eğlence kategorisinde belirtilen tüm uygulamaların kamu tarafından verilen mobil cihazlarda kullanılmasını yasaklamıştı.