Ukrayna’da gerçekleştirilen operasyonda, yüksek profilli fidye yazılım çetesi şüphelileri tutuklandı

Yedi ülkenin kolluk kuvvetleri ve yargı makamları, Ukrayna’da faaliyet gösteren yüksek profilli bir fidye yazılım çetesinin elebaşını ve en aktif dört yöneticisini gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde tutukladı.

Uluslararası işbirliğinin yanı sıra Norveç, Fransa, Almanya ve ABD’den 20’den fazla müfettiş Ukrayna Ulusal Polisine yardım etti. 21 Kasım’da Ukrayna’nın Kiev, Çerkassi, Rivne ve Vinnytsia bölgelerindeki 30 daireye koordineli olarak baskın yapılıp, aramalar gerçekleştirildi. Aramalar sırasında ele geçirilen verileri analiz etmek için Europol’ün Hollanda’daki merkezinde kurulan sanal bir komuta merkezine gönderiliyordu.

Gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda çetenin elebaşı olduğu düşünülen bir kişi ve en aktif dört yöneticisi tutuklandı. Ancak, yakalanan kişiler ile ilgili herhangi bir ayrıntı verilmedi. Operasyon çerçevesinde ele geçirilen bilgisayar ekipmanlarına, arabalara, banka ve SIM kartlarına, onlarca elektronik cihaza, binlerce dolar nakit ve kripto para varlıklarına yetkililer tarafından el koydu.

Ukrayna polisine göre ele geçirilen çete, 2018 yılından bu yana dünya çapında büyük kuruluşlara ait 1000’den fazla sunuyu şifrelemesi sonucu en az 82 milyon dolar zarara yol açtı. Diğer fidye yazılım gruplarında olduğu gibi fidye ödemelerini kripto para yolu ile almışlar.

Ukrayna polis yetkilileri, çetenin kurbanları arasında Hollanda’nın önde gelen kimya şirketlerinden birinin olduğunu söylerken şirket ile ilgili başka bir ayrıntı vermedi. Çete tarafından ise bu şirketten 1.3 milyon dolar fidye ücreti istenmiş ancak fidyenin ödenip-ödenmediği belirlenememiş.

Europol’ün açıklamasına göre soruşturma altındaki kişilerin, 71 ülkedeki kuruluşlara yönelik bir dizi yüksek profilli fidye yazılımı saldırısından sorumlu bir ağın parçası olduğuna inanıldığı belirtiliyor. Saldırılarını gerçekleştirmek için LockerGoga, MegaCortex, Hive ve Dharma gibi fidye yazılımı türlerini kullanmışlar.

Ele geçirilen kişilerin çete içerisinde farklı rolleri olduğu belirtiliyor. Bazı kişilerin hedeflenen sunucuya sızma ve sızdıktan sonraki  kısımlarından sorumlu olduğu, bazılarının ise kurbanların dosyalarının şifresini çözmek için yaptığı kripto para ile yaptığı fidye ödemelerini aklamaktan sorumlu olduklarından şüpheleniliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

SSNDOB pazaryerini yönetmekle suçlanan bir Ukrayna vatandaşı, ABD’de 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Sonraki Yazı

Hacking Team’in kurucusu David Vincenzetti, cinayete teşebbüs iddiasıyla tutuklandı 

İlgili İçerikler