More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

SSNDOB pazaryerini yönetmekle suçlanan bir Ukrayna vatandaşı, ABD’de 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Yıllarca faaliyet gösteren SSNDOB adlı pazaryerini (Marketplace) yönetmekle ve burada ABD vatandaşlarının kişisel bilgilerini satmakla suçlanan bir Ukrayna vatandaşı, ABD’de sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

37 yaşındaki Vitalii Chychasov adlı Ukrayna vatandaşı, 2022’nin Mart ayında Macaristan’a giriş yapmak isterken yetkililer tarafından tutuklanmıştı. Temmuz 2022 tarihlerinde ise ABD’ye iadesi gerçekleşmişti. 

7 Haziran 2022’de ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’ın koordinasyonunda SSNDOB pazaryerine ait bir dizi alan adına el konularak, faaliyetleri fiilen durdurulmuştu. ABD’deki mahkeme cezanın bir parçası olarak, dolandırıcılık geliri olan 5 milyon dolara da  bir müsadere kararı vermişti ve bu Chychasov tarafından kabul edilmişti.

Mahkeme kayıtlarına göre Chychasov ve pazaryerini yöneten diğer yöneticiler  pazaryeri ile ilgili illegal forumlarda reklam yayınlama, müşteri desteği verme ve  alıcıların hesaplarına ne zaman para yatırdıkları da dahil olmak üzere web sitelerinin faaliyetlerini düzenli olarak izlemişler. Yöneticiler, pazaryerine ait sunucuları çeşitli ülkelerde konumlandırmışlar ve dijital ödemeleri de alıcılara zorunlu kılarak anonim kalmayı amaçlamışlar. Toplamda 19 milyon dolardan fazla gelir elde edildiği belirtiliyor.

ABD Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, SSNDOB web sitelerinde satılan çalıntı sosyal güvenlik numaraları (SSN) kullanılarak vergi dolandırıcılığı, işsizlik sigortası dolandırıcılığı, kredi dolandırıcılığı ve kredi kartı dolandırıcılığı da dahil olmak üzere çeşitli dolandırıcılık işlemleri gerçekleştirmesine olanak tanıyabilir.

Özellikle federal ve eyalet hükümetlerinin acil duruma yanıt olarak Amerikalı işletmelere ve ailelere fon dağıtmaya başladığı Covid-19 salgının ilk aşamalarında SSN gibi verilerin satışlarında hızlı bir artış yaşanmış.