More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

X, gizlilik politikasını güncelleyerek biyometrik verileri ve istihdam geçmişini toplayacak

Önceki ismiyle Twitter, yeni ismiyle X olan popüler sosyal medya platformu, güncellediği gizlilik politikasıyla kullanıcılardan topladığı veri miktarını arttıracak. Bloomberg tarafından tespit edilen bilgilere göre X, kullancılara ait “biyometrik bilgiler” ve “istihdam geçmişi” gibi verileri de toplayacak.

X tarafından güncellenen gizlilik politikasında kullanıcılara ait biyometrik bilgilerinin, güvenlik ve kimlik belirleme amacıyla toplanabileceğini ve kullanabileceği ifadesi yer alıyor. Ancak burada bahsedilen biyometrik bilgilerin hangileri olduğu ya da nasıl toplanabileceği ile ilgili bir ayrıntı yer almıyor. Bu verilerinde, geçtiğimiz günlerde X’e video ve sesli arama özelliğinin gelmesi ile ilgili bir durumda olabilir.

Yine güncellenen gizlilik politikasında kullancılara ait eğitim geçmişi ve iş aramayla ilgili olarak iş geçmişi, iş arama aktiviteleri ve tercihleri, beceriler ve yetenekler gibi verileride toplayabileceğini belirtiyor. Geçtiğimiz haftalarda X platformu üzerinde iş ilanlarının paylaşılabileceği ile ilgili bilgiler geçen hafta başlamıştı. Hatta, henüz beta aşamasında olan bu özelliğini duyurmuştu. Burada belirtilen bu maddelerin muhtemelen bununla ilgili olabileceği düşünülüyor.

Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA), 25 Ağustos’da yürürlüğe yürürlüğe girmişti. X’in bu yeni veri toplama isteğinin AB tarafında nasıl bir yankı olacağını herhalde yakın bir süre içerisinde hep birlikte öğrenmiş olacağız.