More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

AB’nin Dijital Hizmetler Yasası resmi olarak yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) resmi olarak 25 Ağustos’da yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren Facebook, Amazon, Google ve pek çok teknoloji devinin, kendi platformlarında paylaşılan içeriklerden yasal olarak onları sorumlu tutan kapsamlı yasalara uyması gerekecek.

Dijital Hizmetler Yasası, AB tarafından yürürlüğe sokulmuş olsada pek çok şirketin buna uygun olarak politikalarını ayarlayacak şekilde olması nedeniyle muhtemelen geniş kapsamlı küresel etkileri olacağı düşünülüyor.

DSA’nın temel amacı teknoloji platformlarındaki kullanıcıların sitenin nasıl çalıştığını anlamasını kolaylaştırmasını zorunlu kılıyor denilebilir. Bu temel felsefe, içerik denetleme sürecini daha şeffaf hale getirmek, içerik önerilerinin nasıl çalıştığını ayrıntılarıyla açıklamak gibi kuralları içeriyor.

Yasanın diğer bir amacı ise şirketler tarafından oluşturulan algoritmaların kendisini dizginlemektir. Platformlara giden kullanıcılar, daha önce aramadıkları halde kendilerinin önlerine getirilen içeriğe tıklamaya yönlendiriliyor ve bu yasada manipülatif yöntemler kullanılmasını yasaklıyor. Yasa, aynı zamanda reşit olmayan kullanıcılara yönelik hedef odaklı reklamları da yasaklıyor. 

Hangi tür platformlar etkileniyor?

AB, 45 milyondan fazla kullanıcı olan online platformları çok büyük olarak adlandırıyor. Bu kapsamda 19 web sitesi şu an için DSA kapsamına giriyor. Bu şirketlere baktığımız zaman:

Sosyal Medya: LinkedIn, Pinterest, Meta(Facebook ve Instagram), TikTok, SnapChat, Youtube

Uygulama Mağazaları: Apple App Store, Google Play, Amazon Store

E-ticaret: Amazon, AliExpress(Alibaba), Booking, Zalando, Google Shopping

Arama motoru: Google Search, Bing

Bilgi: Wikipedia, Google Maps

Listede görüleceği üzere genel itibariyle AB sınırları dışında faaliyet gösteren  çok uluslu şirketler yer alıyor.  Yeni yasa, şirketlerin sadece Avrupa operasyonları için geçerli olacak. 45 milyondan daha az kullanıcıya sahip platformların ise her DSA kuralına uyması gerekmeyecek ancak yasayı uygulamaları için fazladan altı ayları olmuş olacak.

DSA kapsamına ilk giren bu şirketler, eğer yeni kurallara göre platformlarını özelleştirmezler ise küresel gelirlerinin yüzde 6’sına varan para cezalarıyla karşı karşıya gelecekler.