Gabon’daki seçim sırasında kapatılan internet, gerçekleşen darbenin ardından tekrar erişime açıldı

Orta Afrika ülkelerinden biri olan Gabon’da geçen hafta sonu yapılan tartışmalı seçimlerin ardından, bu hafta içerisinde bir grup üst düzey asker seçim sonuçlarını iptal ederek yönetime el koyduklarını duyurmuştu. Ancak, seçimlerden önceki gün mevcut hükümet tarafından internet kapatılmıştı ve üç gün boyunca bu şekilde devam etmişti.

Geçen hafta sonu Cumartesi günü Gabon’da gerçekleşen seçim sırasında, İletişim Bakanı Rodrigue Mboumba Bissawou gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla şiddet çağrılarının ve yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek amacıyla internetin süresiz olarak kapatıldığını ve sokağa çıkma yasağının getirildiğini duyurmuştu. Cumartesi günü öğleden sonra başlayan yasağın ardından, 2.3 milyon kişi üç gün boyunca internete erişememişti.

26 Ağustos Salı günü, Ali Bongo’nun seçimlerden galip ayrıldığını ilan eden resmi bir açıklamanın gelmesinden saatler sonra bir grup üst düzey asker, seçim sonuçlarını iptal ederek yönetime el koyduklarını duyurdu. Ulusal televizyondan konuşan askerler, Ali Bongo’nun kazandığı seçimin iptal edilip bütün sınırların kapatıldığını, Bongo ve ailesinin gözaltına alındığını, seçim sonuçlarının geçersiz kılındığını ve hükümetin tutuklandığını duyurdu.

Darbeden sonra internet erişimi tekrardan açıldı

Salı günü gerçekleşen darbenin ardından, birkaç gündür kapalı olan internetin tekrar açıldığı gözlemlenmiş. Bununla ilgili olarak Netblock, CloudFlare ve Internet Outage Detection and Analysis (IODA) internet erişiminin tekrar sağlanmaya başladığı ile ilgili bilgiler paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Fidye yazılımı ve dolandırıcılık için kullanılan Qakbot ağı, ABD ve Avrupa kurumları tarafından çökertildi

Sonraki Yazı

X, gizlilik politikasını güncelleyerek biyometrik verileri ve istihdam geçmişini toplayacak

İlgili İçerikler