Polonya, istikrarı bozmayı amaçlayan Rusya yanlısı siber saldırılar konusunda uyardı

Polonyalı yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından bu zamana kadar geçen süre içerisinde Polonya’daki kamu ve özel kuruluşların Rusya yanlısı tehdit aktörleri tarafından sürekli hedef haline geldiği belirtildi.

Yetkililer, Polonya’nın Ukrayna’ya verdiği destek ve uluslararası arenada Kiev’e yardım sağlamayı güçlü bir şekilde savunmasının bir sonucu olarak son zamanlarda özellikle Rusya yanlısı tehdit aktörlerinin hedefi olduklarını belirtiyor. Gerçekleştirilen bu siber saldırılar yoluyla Rusya’nın bir cephe ülkesi ve NATO’nun doğu kanadında Ukrayna’nın önemli bir müttefiki olarak Polonya’ya baskı uygulamak istediği belirtiliyor.

Özellikle geçen yıl içerisinde Polonya’daki kamu kuruluşları, özel şirketler, medya kuruluşları ve sıradan vatandaşların da çok fazla siber saldırıya maruz kaldığı belirtiliyor. Ülke çapında özellikle stratejik olarak konumlanan enerji ve askeri kurum yada kuruluşların risk altında olduğuda belirtildi.

Yetkililer, Kasım ayında Polonya parlamentosuna düzenlenen siber saldırının Rus yanlısı NoName057(16) grubuna atfedildiğini söyledi. Grup, Telegram kanallarında Polonya’nın parlamento web sitesini hedeflerinden biri olarak duyurmuş. Bu saldırınında Polonya parlamentosunun Rusya’yı terörü destekleyen bir devlet olarak tanıyan bir kararı kabul etmesinden sonra gelmiş olması bir yanıt niteliği taşıyor.

Rus yanlısı tehdit aktörlerinin ana hedefleri için DDoS atakları, fidye yazılım saldırıları, kimlik avı saldırıları gibi pek çok atak türünü kullanarak Polonya’da istikrarsızlık ve kaos oluşturmayı planladığı belirtiliyor. Bu atakların yanında dezenformasyon amaçlı siber saldırılarda çok yüksek artışlar yaşanmış.

Hatırlanacağı gibi Almanya’daki seçim ve seçim arefesi boyunca, dezenformasyon saldırılarında büyük bir artış yaşanmasından dolayı Avrupa Birliği tarafından bir deklerasyon yayınlamıştı. Yayınlanan deklerasyona göre, ‘Ghostwriter’ olarak bilinen kampanya dahilinde artan dezenformasyon saldırılarından direkt olarak Rusya sorumlu tutulmuştu. Polonyalı yetkililer, özellikle son aylarda bu ve benzeri operasyonlarla Polonya’ya yönelik eylemlere odaklanıldığını belirtiyor.

Önceki Yazı

Bitdefender, MegaCortex fidye yazılımı için yeni bir şifre çözücü yayınladı

Sonraki Yazı

Europol, kripto para birimi dolandırıcılığının arkasındaki çağrı merkezlerine operasyon gerçekleştirdi

İlgili İçerikler