Europol, kripto para birimi dolandırıcılığının arkasındaki çağrı merkezlerine operasyon gerçekleştirdi

Europol tarafından yayınlanan duyuruya göre Bulgaristan, Kıbrıs, Almanya ve Sırbistan kolluk kuvvetleri ve adli makamlarıyla ortaklaşa gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde çağrı merkezleri aracılığıyla kripto yatırım dolandırcılığı yapan suç çetesi çökertildi.

Almanya’daki kolluk kuvvetlerinin tarafından gerçekleştirilen soruşturmanın detayları ile ilgili herhangi bir bilgi yer almazken, Alman makamları tarafından Europol’e gelen ilk talebin Haziran 2022’de olduğu belirtiliyor. Bu tarihten itibarende operasyona Europol’de dahil olmuş.

11 Ağustos 2022’de gerçekleştirilen operasyon çerçevesinde Bulgaristan’da 5, Kıbrıs’ta 2, Sırbistan’da 15 olmak üzere toplamda 22 yer arandı. Aranan yerlerin detaylarına bakıldığında Sırbistan’da 4 çağrı merkezi ve 11 konut, Kıbrıs’ta 2 konut ve Bulgaristan’da 2 şirket ve 3 konut aranmış. Aramalar çerçevesinde 3 donanım cüzdanıyla birlikte 1 milyon dolar değerinde kripto para, yaklaşık 50 bin euro nakit para, 3 otomobil, elektronik ekipmanlar, veri yedekleri ve belgeler ele geçirildi.

Yine operasyon çerçevesinde 14’ü Sırbistan ve biride Almanya’da olmak üzere 15 kişi tutuklandı. Bunlar dışında Bulgaristan’da 42, Kıbrıs’ta 2, Almanya’da 3 ve Sırbistan’da 214 olmak üzere toplamda 264 kişi gözaltına alınıp, sorgulamaları gerçekleştirilmiş. Sorgulananlar arasından başka kişilerinde tutuklanması gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Şebeke, kurbanlarını görünüşte kripto para birimleri kullanılarak yatırım fırsatları adı altında işletilen web sitelerine çekebilmek için sosyal medya platformlarına reklamlar vermişler. Kurbanlar başlangıçta az miktarda para yatırmış ancak kripto para birimi fiyatları yapay olarak şişirilip sözde kazançlı getiriler sunulduğundan, kullanıcılar daha fazla yatırım yapmaya ikna edildi.

İsviçre, Avustralya ve Kanada gibi diğer ülkelerde de mağdurlar olmasına karşın en fazla kurbanın Almanya’dan olduğu belirtiliyor. Şu ana kadarki toplam maddi zararın 2 milyon euro’dan fazla olduğu belirtiliyor. Araştırmalara göre bildirilmeyen vaka sayısının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Önceki Yazı

Polonya, istikrarı bozmayı amaçlayan Rusya yanlısı siber saldırılar konusunda uyardı

Sonraki Yazı

2023 yılı hızlı başladı: Apple, TikTok ve Meta gizlilik ihlalleri sebebiyle para cezasına çarptırıldı

İlgili İçerikler