More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Avrupa Birliği, Almanya’yı hedefleyen ‘Ghostwriter’ adlı dezenformasyon saldırılarından Rusya’yı sorumlu tuttu

Bugünlerde düzenlenen Almanya’daki seçim ve seçim arefesi boyunca, dezenformasyon saldırılarında büyük bir artış yaşanmasından dolayı Avrupa Birliği tarafından deklerasyon yayınlandı. Yayınlanan deklerasyona göre, ‘Ghostwriter’ olarak bilinen kampanya dahilinde artan dezenformasyon saldırılarından direkt olarak Rusya sorumlu tutuldu.

Fireye Mandiant tehdit istihbaratı analistleri tarafından 29 Temmuz 2020’de yayınlanan rapora göre, 2017 yılına kadar izi sürülen ancak daha eski de olabileceği düşünülen ve Rusya devletinin çıkarlarıyla uyumlu, ‘Ghostwriter’ olarak adlandırdıkları geniş bir dezenformasyon kampanyası keşfedilmişti. Öncelikli olarak Polonya, Letonya ve Litvanya’daki haber siteleri ve yetkililer hedef alınırken, ikinci olarak NATO’nun Doğu Avrupa’daki varlığını eleştiren ve zaman zamanda bunun bir parçası olarak ABD karşıtlığını körükleyen, aynı zamanda Covid-19 teması da kullanılan dezenformasyon kampanyaları düzenlenmiş.

Bunları yaparken sahte haber sitleri tasarlayıp sahte içerikler üretmek, hükümet yetkililerin veya toplumların önde gelen kişilerine ait sosyal medya hesaplarını ele geçirerek sosyal medya için üretilmiş sahte bilgileri buralar üzerinden yaymak, bunlarla birlikte gerçek dışı bilgileri sahte bültenler yoluyla internette yayma gibi yolları kullanmışlar.

GhostWriter saldırıları Almanya’daki seçimler öncesi başladı

DW’nin Der Spiegel’e dayandırdığı habere göre, Rusya’nın askeri istihbarat servisi (GRU) ile bağlantılı olduğu iddia edilen ve “Ghostwriter” adlı kampanya ile bağlantılı olduğu düşünülen saldırılar kapsamında, özellikle yaklaşan seçimler öncesinde Almanya Federal Meclisi’nin (Bundestag) en az yedi üyesi ve 31 eyalet yasama organı hedef alınmış.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz bir yanıt verilmedi

Avrupa Birliği, Ghostwriter olarak bilinen kampanya dahilinde artan dezenformasyon saldırılarından dolayı direkt olarak Rusya’yı sorumlu tutan bir deklerasyon yayınladı. Son aylarda özellikle hem ABD hem de NATO’da artan fidye yazılımı saldırılarından dolayı yine Rusya’yı direkt olarak sorumlu tutmuştu.

Avrupa Birliği tarafından yöneltilen suçlama karşısında, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından henüz bir cevap yayınlanmadı.