More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Macar gazeteci Dániel Németh, Pegasus casus yazılımı kullanılarak gözetlenmiş

Macaristan’dan Pegasus casus yazılımıyla ilgili yeni bulgular gelmeye devam ediyor. Bu sefer ortaya çıkan yeni bilgilere göre Macar foto muhabiri ve gazeteci Dániel Németh‘in telefonları Pegasus casus yazılımı kullanılarak gözetlenmiş.

NSO Group’un faaliyetlerini araştıran Pegasus projesinin bir üyesi olan Macaristan merkezli medya kuruluşu Direkt36, paydaşlarıyla birlikte yürüttüğü bir soruşturma kapsamında Németh’e ait iki telefonun 2021 Temmuz ayı içerisinde Pegasus casus yazılımı kullanılarak saldırıya uğrayıp, gözetlendiğini keşfetmiş.

50 bin telefon numarası arasında Németh yer almıyordu

Temmuz ayında NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımıyla ilgili araştırmanın yayınlanmasından sonra, dünya genelinde 50 bin telefon numarasının izlendiği keşfedilmiş ve büyük oranda ses getirmişti. Direkt36 50 bin telefon adresinin yer aldığı veri tabanında yaptığı analizlerde, Németh’e ait hiçbir telefon numarasının yer almadığını görmüş. Bunun sebebi olarak ise listenin Németh hedef haline gelmeden önce oluşturulduğu düşünülüyor.

Citizen Lab ve Amnesty ile temaslar

Olayın patlak vermesinden sonra Németh’in bir tanıdık vasıtasıyla, Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nde yer alan Citizen Lab‘a mobil cihazlarının teknik analizi için başvurmuş. Citizen Lab araştırmacılarının gerçekleştirdiği teknik analizlerden sonra, gazeteciye ait mobil cihazlarda Pegasus casus yazılımının izlerine rastlanılmış. Bu haberden sonra Németh, Direkt36 ile tekrar görüşüp, Uluslararası Af Örgütü olan Amnesty‘e ait labaratuvarlarda ikinci bir bağımsız analiz gerçekleştirmiş.

Amnesty araştırmacıları gerçekleştirdikleri teknik analizlerde, iki mobil cihazdan birinin 1-9 Temmuz 2021, diğerinin ise 5-9 Temmuz 2021 tarihleri arasında Pegasus casus yazılımı kullanılarak hacklendiğini ortaya çıkarmış.

İki telefonda saldırıya uğradı

46 yaşındaki Dániel Németh, elindeki drone ve kamerayla birlikte halka açık uçuş ve gemi izleme verilerini kullanarak politikacıları ve Hükümet yanlısı iş adamlarının lüks hayatlarını belgelemekle tanınıyor. Yine bu kapsamdaki bir araştırma çerçevesinde, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın çocukluk arkadaşı olan ve son yıllarda ülkedeki en zengin kişilerden biri olarak ortaya çıkan Lőrinc Mészáros’a ait yatın Napoli’de olacağını öğrendikten sonra 24 Haziran 2021’de buraya gelmeye karar vermiş.

28 Haziran’a kadar burada kalarak araştırma kapsamında Napoli’ye gelen yattaki kişilerin fotoğraflarını çekmeye çalışmış. Sadece birkaç yolcu geldiği içim ve onları da tanımadığı için 28 Haziran’da Budapeşte’ye dönüş yapmış. Napoli’den döndükten iki-üç gün sonra yani 1 Temmuz’da telefonu Pegasus casus yazılımı tarafından hacklenmiş.

İkinci hacklenen telefon ise ön ödemeli SIM kartı olan eski bir cihaz. Németh, izlenmekten kaçınmak için iPhone’nu evinde bırakıp, yine izlenilmeye önlem olmak adına daha önce ön ödemeli SIM kartı olan eski bir cihaz satın almış. Karta aylardır bir yükleme yapmadığı için de kart devre dışı kalmış. Kartı tekrardan aktif edebilmek için 4 Temmuz 2021 günü içerisine para yüklemiş. Belli ki bu da işe yaramamıştı çünkü 5 Temmuz’da telefonu Pegasus casus yazılımı tarafından yine hacklenmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir