More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

TrickBot çete üyesi Güney Kore’de tutuklandı

TrickBot zararlı yazılım çetesi için kod geliştirdiği anlaşılan Rus uyruklu bir kişi, geçen hafta Seul uluslararası havaalanında tutuklanıp, sorguya alındı. Sorguya alınan kişiyle ilgili herhangi bir isim paylaşılmazken, Güney Kore makamları sadece “Bay A.” olarak belirtti.

Şubat 2020’de Seul’a gelen Bay A., belli bir süreden sonra ayrılamaya karar verdi ancak Covid-19’un başlangıç zamanları olması sebebiyle hava yolu kısıtlamaları bulunuyordu ve uluslararası uçuşlar iptal edilmişti. Bu yüzden Seul’den ayrılamadı. Hava yolu kısıtlamaları kaldırıldığında ise Bay A.’nın pasaportunun geçerlilik süresi dolmuş ve yeni pasaport içinde Seul’deki Rus Büyükelçiliği’ne başvurmuş. Bu süre zarfında yani yeni pasaportunu alana kadar olan dönemde bir stüdyo dairede yaşamaya başladığı belirtiliyor.

Ancak bu süre zarfında, pek çok tehdit aktörü tarafından fidye yazılımı saldırılarında TrickBot’un çok fazla kullanılmasıyla birlikte ABD’li yetkililerin dikkatini çekti ve TrickBot’a karşı resmi bir soruşturma başlatıldı. Bay A, TrickBot çetesiyle çalışmak için 2016 yılında bir iş ilanını başvurduğu ve daha sonrada fidye yazılım çetesi için web tarayıcısı ile ilgili bir bileşen geliştirmekle suçlanıyor.

Şubat ayında ilk gözaltı: Alla Witte

TrickBot geliştiricisi olduğu iddia edilen Alla Witte adlı bir kişi, 2021 yılının Şubat ayında Miami’de gözaltına alındı. Yetkililer, Witte’nin tutuklandığı sırada TrickBot’un kontrol, dağıtım ve ödemeler de dahil olmak üzere fidye yazılımıyla ilgili işlevlerini geliştirmekten sorumlu olduğuna inanıldığını belirtmiş.

ABD’ye iade edilebilir!!

Güney Kore merkezli haber kuruluşu KBS‘ye göre, şüphelinin 2 Eylül Çarşamba günü uluslararası tutuklama emri ve ABD’ye iade talebi üzerine Seul mahkemesine çıkarıldığını söyledi. Bunun yanında Bay A.’nın avukatı, müvekkilinin ABD’ye gönderilmesi halinde “aşırı cezaya maruz kalacağını” iddia etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir