More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Kuzey Koreli siber suçluların elde ettiği kara paraları aklayan Kanada vatandaşına, 11 yıldan fazla hapis cezası verildi

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Koreli siber suçlular tarafından internet bankacılığı yoluyla yapılan hırsızlıklar da dahil olmak üzere çeşitli havale ve bankacılık yoluyla yapılan hırsızlıkla yoluyla elde edilen on milyonlarca doların aklanmasına yardımcı olmakla suçlanan Kanada uyruklu bir kişinin 11 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Kanada ve ABD çifte vatandaşlığına sahip 36 yaşındaki Ghaleb Alaumary, biri Los Angles’da olmak üzere hakkında açılan iki davada, kara para aklama suçlamalarını kabul ettikten sonra hapis cezasına çarptırıldı. Bu iki davayı kapsayan cezanın bir parçası olarak, mağdurlara 30 milyon dolardan fazla tazminat ödemesi kararlaştırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre Ghaleb Alaumary;

— Çalınan paraları ATM’lerden çekmek için bir organizasyon kurarak, yeni kişileri işe aldı.
— İnternet bankacılığı ve diğer yollarla elde edilen paraları, kendisi tarafından kontrol edilen banka hesaplarını gönderilmesini sağladı.
— Çeşitli illegal yollarla elde edilen bu paralar, banka hesaplarına girdikten sonra başka banka hesaplarına havaleler, nakit olarak çekme ve kripto para alma işlemleri yoluyla aklanmış.
— Alaumary’ın akladığı paralar, Kuzey Koreli siber suçlular tarafından işlenen suçlar ve bu yollarla elde edilen haksız fonlardan geliyordu. İşlenen bu suçlar arasında; 2019 yılında Malta’lı bir bankanın siber saldırı gerçekleştirilerek soyulması, 2018 yılında Pakistan’da yer alan BankIslami’den ATM yoluyla nakit çıkışıda yer alıyor. Bunların yanında diğer kurbanlar arasında; Hindistan merkezli bir banka, ABD ve İngiltere merkezli şirketler, ABD’deki bireysel kişiler ve Birleşik Krallık’taki bir futbol kulübü de yer alıyor.