Herkese açık olarak yürütülen pazarlama faaliyetlerinde kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemlere yönelik hiçbir şekilde kayıt tutulmamasıyla övünen İsviçre merkezli e-posta sağlayıcısı ProtonMail, İsviçre Hükümeti'nden aldığı yasal bir emir sonrasında bir kullanıcının IP adresini kayıt altına alıp, yetkililer ile paylaşmış. Olayın arka planına bakıldığında geçen seneye kadar dayanıyor. 2020 yılının yaz ve sonbahar aylarında "Youth for Climate" adlı …
ProtonMail, Fransız bir aktiviste ait IP adresini İsviçre Hükümeti ile paylaştı
Herkese açık olarak yürütülen pazarlama faaliyetlerinde kullanıcıların gerçekleştirdiği işlemlere yönelik hiçbir şekilde kayıt tutulmamasıyla övünen İsviçre merkezli e-posta sağlayıcısı ProtonMail, İsviçre Hükümeti’nden aldığı yasal bir emir sonrasında bir kullanıcının IP adresini kayıt altına alıp, yetkililer ile paylaşmış.
Olayın arka planına bakıldığında geçen seneye kadar dayanıyor. 2020 yılının yaz ve sonbahar aylarında “Youth for Climate” adlı bir aktvisit grup, emlak şirketlerini ve yerel sakinler için kira fiyatlarının dört katına çıkarılmasını protesto etmek amacıyla Paris’in Place Sainte Marthe semtinde bir dizi meydanı ve binayı zorla işgal etmesi sebebiye Fransa oteriteleri tarafından dava açılmış. TechCrunch‘a göre protesto, mahalledeki durumlara yönelik yerel bir çaba olarak başlamış ancak hızla Fransa’da ulusal manşetlere takılan bir harekete dönüşmüş.
Organize olmak için ProtonMail kullanılmış
Aktivist grup göründüğü kadarıyla, protestolarını organize etmek amacıyla ProtonMail’e ait bir e-posta hesabı kullanmışlar. Bu detay ise hem emlak şirketlerinin hem de Fransız Polisi’nin dikkatini çekmiş.
Paris Luttes adlı bir web sitesi, Fransız polisinin Europol aracılığıyla İsviçre hükümetiyle iletişime geçmek için çalıştığını ve e-posta adresi sahibinin kimliğiyle ilgili ayrıntıları elde etmek için yardım istediğini ortaya çıkarmış.
Proton CEO’su Andy Yen’den olayla ilgili açıklamalar geldi
Proton’un CEO’su Andy Yen bu olayla ilgili yayınladığı blog yazısında yapılan açıklamalarda (derleme):
— ProtonMail’in yabancı hükümetlerle hiç bir şekilde veri paylaşmadığı, yalnızca İsviçre makamlarının yasal olarak bağalayıcı emirlerine uyduklarını,
— İsviçre makamlarının, yalnızca İsviçre yasal standartlarını karşılayan talepleri onaylayacağını,
— Proton’un katı gizliliği nedeniyle kullanıcılarının kimliklerini bilmedikleri, gerçekleşen bu son olayda ise hedeflenen kullanıcıların hiçbir şekilde iklim aktivisti olduğunun farkında olmadıklarını, sadece İsviçre hükümetinden gelen veri emrinin, genellikle ciddi suçlar için ayrılmış kanallardan geldiğini,
— İsviçre makamlarından gelen bu özel talebe karşı direnmek veya mücadele etmek için yasal bir olasılık olmadığı açıkca belirtilmiş.
Yayınlanan yazıda ayrıca İsviçre yasaları kapsamındaki yasal yükümlülüklerini daha net hale getirmek için gizlilik politikalarını da güncelleyecekleri belirtilmiş.