Alman Federal Kriminal Dairesi, Pegasus casus yazılımını gizlice satın almış

Son zamanlarda adı gündemden düşmeyen NSO Group’a ait Pegasus yazılımıyla ilgili yepyeni bulgular ortaya çıktı. Hamburg merkezli Die Zeit gazetesinin elde ettiği bulgulara göre Pegasus yazılımı gizli bir şekilde Alman makamları tarafından 2019 yılının sonlarına doğru satın alınmış.

Zeit’in elde ettiği bilgilere göre, Almanya’daki Federal Kriminal Dairesi (BKA) şüphelileri izlemek için NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımını büyük bir gizlilik içerisinde satın almış. Ciddi yasal endişelere rağmen, NSO Group ile alım konusunda bir sözleşme imzalandığı belirtiliyor. Federal Hükümetin, Alman Federal Meclisinin İçişleri Komitesini gelecek hafta bu konuyla ilgili bilgilendirmek istediği de belirtilenler arasında yer alıyor.

Zeit’in elde ettiği bilgiler bunlarla sınırlı kalmamış. BKA ile NSO görüşmelerinin ilk olarak 2017 yılında başladığı ancak görüşmeler sırasında yetkili müfettişler tarafından yazılımın aşırı derecedeki yetenekleri yüzünden bazı endişelerin dile getirildiği belirtiliyor. Çünkü Alman yasaları tarafından güvenlik makamlarına, sadece özel durum ve olaylar zamanında şüphelilerin cep telefonu ve bilgisayarlarını gözetleme yetkisi verildiği belirtiliyor.

Ayrıca BKA’nın bir yandan da kendi casus yazılımını oluşturma üzerinde çalıştığı ancak bu projenin hantal ve pratik olmadığı düşünülüyormuş. Birde proje için gerekli insan ve teknoloji gücü için ayrılan bütçenin de az olmasıyla birlikte BKA’nın bir yandan da Pegasus’u kullamaya karar verdiği belirtilenler arasında yer alıyor.

Pegasus’un bugüne kadar Almanya’da ne sıklıkla ve kime karşı kullanıldığı sorusun ne zaman yanıt bulacağı konusu epey bir zaman alacak gibi gözüküyor.

Önceki Yazı

Mozi botnet operatörleri Çin’de tutuklandı

Sonraki Yazı

ProtonMail, Fransız bir aktiviste ait IP adresini İsviçre Hükümeti ile paylaştı

İlgili İçerikler