Macar istihbaratı, Pegasus casus yazılımı kullanarak muhalif bir yayıncıyı bu yıl içerisinde hedef almış

NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımıyla ilgili yepyeni bulgular ortaya çıktıkça yine gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Son zamanlarda Bahreyn Hükümeti‘nin muhalif ve aktivistleri, Alman Federal Kriminal Dairesi‘nin de gizlice satın alıp kullanmasının ortaya çıkmasından sonra şimdi de Macaristan’daki muhalif bir yayıncının bu yılın bahar aylarında Pegasus casus yazılım kullanılarak gözetlendiği ortaya çıktı.

Direkt36’nın yayınladığı bir habere göre; birkaç Macar gazeteci ve Viktor Orbán Hükümeti’ni eleştiren diğer kişilerin 2018 ve 2019 yıllarında Pegasus casus yazılımı kullanılarak hedef alındığı son aylarda ortaya çıkarılmış. Direkt36’nın elde ettiği yeni kanıtlara göre; muhalefet partisi MSZP’nin eski bir politikacısı ve şu anda Ezalenyeg.hua dlı haber portalının da yayıncısı olan Zoltán Páva’nın haftalarca gözetim altında olduğu anlaşılmış.

Ezalenyeg.hua’nun 2019 yılında yapılan belediye seçimleri sırasında kurulduğu ve hükümeti de sert bir dille eleştiren yayınlar yaptığı belirtiliyor. Bunun yanında sosyal medya kaynaklarını da iyi kullanmasıyla birlikte, muhalefetin elde ettiği başarıda önemli bir rol oynadığı da belirtilenler arasında yer alıyor.

Zoltán Páva’nın kullandığı mobil cihazdaki Pegasus izlerine, Amnesty International ve Kanada merkezli CitizenLab’ın güvenlik uzmanları tarafından rastlanılmış. Yapılan teknik analizlere göre, Pegasus casus yazılımı 2021 yılının yani bu yılın 16-24 Mart ve 23-27 Mayıs tarihleri ​​arasında aktif olarak çalışmış.

Bu yılın Temmuz ayı içerisinde uluslararası gazetecilerden oluşan bir ekip, NSO müşterileri tarafından izlenmek üzere seçilen 50.000 telefon numarasından oluşan bir veri tabanına dayanan bomba gibi araştırmaya imza atmıştı ve çok büyük bir yankı oluşturmuştu. Direkt36, sızdırılan bu listede Páva’nın telefon numarasının yer almadığını ve bunun nedenin de muhtemelen veri tabanının daha o hedef haline gelmeden önce sızdırılmış olması olarak düşünüyor.

Macaristan, 2018 yılında Pegasus’u kullanmaya başlamış

Direkt36’nın daha önce Macaristan istihbarat servislerinden birinde görev yapan bir güvenlik görevlisi ile konuştuğu, bunun sonucunda öğrenilenlere göre İsrail ile Macaristan arasındaki bağların güçlendirilmesinin doğrudan bir sonucu olarak, Macar istihbarat servislerinin 2018 yılında Pegasus’u kullanmaya başladığı belirtiliyor.

Temmuz ayında yayınlanan listede 300’den fazla Macar telefon numarası var

Temmuz ayı içerisinde ortaya çıkarılan ve 50 bin telefon numarasının yer aldığı veritabanında; dört Macar gazeteci (Brigitta Csikász, Dávid Dercsényi, Szabolcs Panyi, András Szabó), bir Macar fotoğrafçı, medya şirketi sahibi Zoltán Varga ve altı tanıdığı (eski ekonomi bakanı Attila Chikán dahil), eski oligark Lajos Simicska’nın oğlu ve avukatı da dahil olmak üzere toplamda 300’den fazla Macar telefon numarası yer alıyormuş.

Önceki Yazı

TrickBot çete üyesi Güney Kore’de tutuklandı

Sonraki Yazı

REvil fidye yazılım çetesi, Kaseya saldırısının ardından geri döndü

İlgili İçerikler