More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Tehdit aktörleri, e-posta kullanıcılarını dolandırmak için CAPTCHA tekniklerini kullanıyor

Siber güvenlik şirketi Proofpoint‘in yayınladığı yeni bir rapora göre, tehdit aktörlerinin kullanıcıları kötü niyetli bağlantıları tıklamaları için CAPTCHA teknolojisini kaynaklı saldırılara daha fazla yoğunlaştığı belirtiliyor. Şirket tarafından yayınlanan raporda en dikkat çeken detaylardan biri olarak, özellikle Covid-19 sebebiyle çalışanların evlerine gönderilmesi ve uzaktan çalışmaya başlamasıyla, insan faktörünün gerçekleştirilen siber saldırılarda en kritik faktör olmaya devam etmesini sağladığı belirtiliyor.

Proofpoint’in Siber Güvenlik Stratejisinden sorumlu Başkan Yardımcısı Ryan Kalember “Fidye yazılımı ve kurumsal e-posta güvenliği (BEC) saldırılarının karmaşıklığındaki ve hacmindeki rahatsız edici büyümeye ek olarak, CAPTCHA teknikleri ve steganografi gibi daha az bilinen yöntemlerde şaşırtıcı derecede etkili olduğunu kanıtlayan büyük artışlar keşfettik.” diye belirtiyor.

Yeni yöntemler: Captcha ve Steganografi

Yapılan analizlerde, CAPTCHA tekniklerini kullanan saldırganların gerçekleştirdiği saldırılar neticesinde kullanıcılardan, 2019 yılına kıyasla 2020 yılı içerisinde 50 kat daha fazla tıklama aldığı belirtiliyor. Bu hilenin finansal motivasyonlu tehdit aktörü TA564 tarafından Kanada’daki kuruluşlara karşı aktif olarak kullanıldığı da belirtiliyor.

Tehdit aktörleri arasında yavaş yavaş popülerlik kazanan ve daha az kullanılan bir başka tekniğinde steganografi olduğu belirtiliyor. Saldırganların bu teknikle resim gibi masum görünen dosyaların içine kötü amaçlı yükleri yerleştirmek için kullandığı belirtiliyor. Yalnızca birkaç kampanyada kullanılmasına rağmen bu tekniğin, her sekiz kullanıcıdan üçünün bu tekniğin kullanıldığı resme tıkladığı ve oldukça etkili olduğu da belirtiliyor.

Bunların yanında her beş kullanıcıdan birinin, Microsoft PowerPoints veya Excel gibi uygulamaların içerisine elektronik tabloları olarak gizlenmiş kötü amaçlı yazılım içeren ek tabanlı e-postaları tıkladığı belirtiliyor. Kötü amaçlı yazılımları gizlemek için bu tarz uygulamaları kullanan kampanyaların, Proofpoint araştırmacılarının izlediği dört saldırıdan birini oluşturuyormuş.

Zararlı yazılımları dağıtmak için yükselen e-posta kullanımı

Siber güvenlik araştırmacıları, şirketlerin fidye yazılımlarla mücadelede temel siber hijyeni hafife almaması gerektiğini de söylüyor. Bilgisayar korsanları, ilk saldırı vektörü olarak e-posta kullanmak yerine, daha sonra fidye yazılımlarını indirmek için kullanılan zararlı yazılımları dağıtmak için, giderek daha fazla e-postaya yöneldiği belirtiliyor. 

Proofpoint, fidye yazılımı başlatmak için kullanılan ve zararlı yazılım içeren 48 milyon e-postayı 2020 yılında tespit etmiş. Proofpoint tarafından tespit edilen en önemli tehditler olarak The Trick, Dridex ve Qbot gibi isimler yer alıyor. Fidye yazılımlarına ilişkin endişeler özellikle ABD’deki kritik sektörlere yönelik bir dizi yüksek profilli saldırının ardından uluslarası boyutta daha da tartışılır bir hale geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir