REvil fidye yazılımındaki rolleri nedeniyle bir Ukrayna vatandaşı, 13 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı

REvil fidye yazılımı operasyonundaki rolü nedeniyle yargılanan Ukrayna vatandaşı Yaroslav Vasinskyi, ABD’de 13 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ukrayna vatandaşı olan 22 yaşındaki şüpheli Yaroslav Vasinskyi, ABD makamları tarafından çıkarılan bir yakalama kararı istinaden 2021 yılının Kasım ayında,  Ukrayna’dan Polonya’ya geçtikten hemen sonra, Polonya makamları tarafından sınır istasyonunda gözaltına alınmıştı. 2022 yılının Mart ayında ise ABD’ye teslim edilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Yaroslav Vasinskyi, 2500’den fazla fidye yazılım saldırısı gerçekleştirmedeki ve 700 milyon dolardan fazla fidye ödemesi talep etmekteki rolü nedeniyle 13 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bununla birlikte 16 milyon doların üzerinde tazminat ödemesine de karar verildi.

Diğer saldırıların yanı sıra Vasinskyi, Kaseya’ya yapılan saldırıdan da sorumluydu. REvil fidye yazılım çetesi,  şirketler için uzaktan yönetim hizmetleri sunan ABD merkezli Kaseya’ya 2021 yılında tedarik zinciri saldırısı düzenlemişti ve 1000’den fazla küçük, orta ve büyük ölçekteki müşterisinin verilerinin şifrelemişlerdi.

Özellikle bu saldırıdan birkaç ay önce fidye yazılım çetelerinden diğer birisi olan DarkSide, ABD’nin en büyük boru hattını yöneten Colonial Pipeline adlı şirketin sistemlerine sızarak, akaryakıt transferinin devre dışı kalmasına sebep olmuştu.

6 Haziran 2021 günü Cenevre’de gerçekleşen bir görüşmede ise ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında siber güvenlik ve fidye yazılımları konusunda bir tartışma meydana gelmişti. Kaseya’ya yapılan saldırıda bardağı taşıran son hamle olmuştu.

Yine bu saldırıdan dolayı iki taraf arasında başkanlar seviyesinde tartışmalar ve açıklamalar meydana gelmişti. Ocak 2022’de ise Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), REvil fidye yazılımı çete üyelerini tutukladığını duyurdu.

Önceki Yazı

Dropbox’ın e-imza hizmeti veren servisi Sign, veri ihlali yaşadığını duyurdu

Sonraki Yazı

Pandora Operasyonu: Telefon dolandırıcılığı için kurulmuş 12 çağrı merkezi kapatıldı

İlgili İçerikler