Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), REvil fidye yazılımı çete üyelerini tutukladı

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan açıklamaya göre REvil fidye yazılımı çetesine yapılan operasyon kapsamında çete üyelerinin yakalanıp, çetenin operasyonları kapatıldı.

14 Ocak günü Rusya’nın St. Petersburg, Leningrad ve Lipetsk bölgelerinde ikamet eden şüphelilere yönelik operasyonda toplamda 25 adrese baskın düzenlendi ve 14 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında kripto paralarda dahil 425 milyon Ruble, 600 bin Dolar ve 500 bin Euro nakit para ele geçirildi. Bunlarla birlikte 20 lüks araca, bilgisayar donanımlarına ve kripto hesap cüzdanlarına el konuldu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), gerçekleştirilen operasyonların ABD makamları tarafından talep edildiğini ve operasyon sonuçlarıyla ilgili de ABD makamlarının bilgilendirildiğini belirtti.

Hatırlanacağı gibi 2021 yılının yaz aylarından bu zamana kadar ABD Başkanı Biden tarafından Rusya Devlet Başkanı Putin’e fidye yazılım çetelerini çökertmesi yönünde gerek NATO ve diğer toplantılardan sonra pek çok defa baskı yapmıştı.

Kaseya saldırısı onrası ABD’nin Rusya’ya yönelik baskıları arrtı

2021 yılında özellikle tedarik zinciri saldırıları sonrası fidye yazılım saldırıları gündemin en önemli maddeleri arasındaydı. Bu kapsamda REvil fidye yazılım çetesi de en aktif gruplardan biriydi. Çetenin özellikle Mayıs ayında JBS Food’a yaptığı saldırı sonrası ABD ve Avustralya’daki et arzı etkilenmişti. İkinci olarak ise 4 Temmuz 2021 günü uzaktan yönetim hizmetleri sunan Kaseya’ya yaptığı saldırılar olmuştu.

ABD’li yetkililer tedarik zincirine yapılan bu ve diğer siber saldırılardan sonra Rus hükümetine olan baskıları arttırmıştı. İlginç olarak yapılan baskılar sonrası REvil çetesi Kaseya saldırısından iki hafta sonra operasyonları durdurmuştu ve yaklaşık 2 ayın ardından Eylül 2021’de de geri dönmüşlerdi.

Europol’den REvil çetesine yönelik operasyonlar

Rusya’nın gerçekleştirdiği bu operasyon dışında 2021 yılı içerisinde Europol, Eurojust, Interpol ile birlikte farklı kıtalarda gerçekleşen operasyonlar çerçevesinde REvil çetesiyle ilişkili 7 kişi tutuklanmıştı.

Önceki Yazı

Facebook, casusluk faaliyetleri kapsamında 7 şirkete ait hesapların kapatıldığını duyurdu

Sonraki Yazı

Europol, siber suç çeteleri tarafından kullanılan VPNLab’ı kapattı

İlgili İçerikler