Pandora Operasyonu: Telefon dolandırıcılığı için kurulmuş 12 çağrı merkezi kapatıldı

Aralarında Almanya, Arnavut, Bosna-Hersek, Kosova ve Lübnan’daki kolluk kuvvetlerinin yer aldığı uluslararası bir operasyonda, günlük binlerce dolandırıcılık çağrısının kaynağı olarak belirlenen 12 çağrı merkezine operasyon gerçekleştirildi.

Europol’ün aktardığına göre “Pandora” olarak adlandırılan operasyon, Almanya’nın Freiburg kentindeki bir banka memuruyla başlamış. Aralık 2023’de bir müşterinin 100 bin euronun üzerinde nakit para çekmesinden şüphelenen bir bankanın memuru, müşterinin bir dolandırıcılık kurbanı olabileceğinden şüphelenerek polislere haber vermiş. Bu şekilde müşteri, dolandırılmaktan kurtarılmış.

Freiburg Polis teşkilatı daha sonrasında nakit parayı almayı bekleyen kişilere karşı operasyon gerçekleştirerek tutuklamış. Mağdurun telefon aramalarını inceleyen kolluk kuvvetleri, faillerin kullandığı telefon numaralarının yalnızca 48 saat içinde 28 binden fazla dolandırıcılık çağrısıyla bağlantılı olabileceğini fark etmiş.

Operasyon genişledikçe telefon dolandırıcılığının sadece Almanya değil, çeşitli ülkelerde de gerçekleştiği anlaşılmış. Dolandırıcılar kendilerini sahte polis, banka memuru, yakın akraba, müşteri temsilcisi ve yatırım temsilcisi gibi çok farklı şekillerde sunmuşlar. Ancak her ülkede farklı bir yapılanma üzerinden gitmişler.

Bosna Hersek’de ağırlıklı olarak borç tahsilatı,  Kosova’da internet bankacılığı, Arnavutluk’ta yatırım dolandırıcılığı ve Lübnan’da ön ödemeli kart dolandırıcılığı  üzerinden manipülasyon teknikleri uygulanarak, insanlardan para almayı başarmışlar.

Operasyon kapsamında Alman kolluk kuvvetleri, birçok çağrı merkezinden yapılan konuşmaları gerçek zamanlı olarak izlemeyi başarmış. Polis ayrıca potansiyel dolandırıcılıklara karşı uyarmak için mağdurlara da ulaşmışı. Yetkililer sadece dört ay içerisinde 10 milyon euronun üzerinde potansiyel bir mali kaybı önlemiş

Önceki Yazı

REvil fidye yazılımındaki rolleri nedeniyle bir Ukrayna vatandaşı, 13 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı

Sonraki Yazı

İspanyol polisi, WhatsApp dolandırıcılığına karışan 100’den fazla kişiyi tutukladı

İlgili İçerikler