Dijital hak savunucuları, Togo hükümetini seçimler sırasında erişim kısıtlamalarına karşı uyardı

Dijital hak savunucuları, Batı Afrika ülkesi Togo’da 29 Nisan’da gerçekleşecek olan ulusal seçimler öncesi ülkede faaliyet gösteren tüm internet servis sağlayıcılarının seçim boyunca ve sonrasında internete engelsiz erişimin sağlanmasını talep ediyor.

Aralarında Access Now’ında bulunduğu toplamda 23 dijital hak savunucu örgütü, son yıllarda siyasi nedenlerden dolayı erişim kısıtlamalarının çok fazla örneğine rastlandığı için Togo hükümetine engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu.

1967’den bu yana Gnassingbe ailesi tarafından yönetilen Togo, geçmiş yıllarda mesela 2017’deki demokrasi yanlısı protestolar ve 2020’deki başkanlık seçimlerini bastırmak için erişim kısıtlamalarını gerçekleştirmişti.

Dijital haklar savunucusu olan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Access Now’ın yöneticilerinden biri olan Felicia Anthonio,”Togo’daki yetkililer yeni bir standart belirlemeli ve insanları seçimlerden önce, seçim sırasında ve sonrasında çevrimiçi tutmayı taahhüt etmelidir” diye belirtti.

Access Now’ın Afrika Kampanyacısı pozisyonunda olan Jaimee Kokonya, “Üç yıl önce, internetin kapatılmasının insan haklarını ihlal ettiğine karar verdikten sonra ECOWAS Mahkemesi, yetkilileri bu durumun gelecekte tekrarlanmamasını garanti altına almak için gerekli tüm önlemleri almaya çağırmıştı. Bu seçim boyunca yetkililer mahkemenin kararını desteklemeli” diye belirtti.

Dijital hak savunucularının Togo hükümetine verdiği tavsiyeler arasında:

— Seçimlerden önce, seçim sırasında ve sonrasında ve ilgili sivil hareketler sırasında internetin, sosyal medya platformlarının ve diğer dijital iletişim kanallarının Togo genelinde açık, erişilebilir ve güvenli kalmasını sağlanması

— İnternete erişimi kesmekten, yavaşlatmaktan veya engellemekten veya gelecekte internet erişimi ve telekomünikasyona yasa dışı kısıtlamalar getirmekten kaçınma

— Togo’nun insan hakları konularındaki uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu ve uyumlu olan haklara saygılı mevzuat ve politikaların oluşturulması da dahil olmak üzere yeterli önlemleri alma

yer alıyor.

Önceki Yazı

ABD merkezli Thoma Bravo, Birleşik Krallık merkezli siber güvenlik şirketi Darktrace’i 5.3 milyar dolara satın alacak

Sonraki Yazı

NATO’nun düzenlemiş olduğu Locked Shields 2024 sona erdi

İlgili İçerikler