NATO’nun düzenlemiş olduğu Locked Shields 2024 sona erdi

Dünyanın en büyük siber savunma tatbikatı olan Locked Shields, 22-26 Nisan 2024 tarihlerinde NATO İşbirliğine Dayalı Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’nin (CCDCOE) himayesinde Estonya’nın Talin şehrinde gerçekleştirildi. Katılımcı ülkeler arasında bu sene ilk defa Ukrayna’da yer aldı.

41 ülkeden 4 binden fazla uzmanın yer aldığı etkinlikte gerçek bilgisayar sistemlerini, gerçek zamanlı saldırılardan koruma ve kritik durumlarda taktiksel ve stratejik kararları simüle edildi. Dört gün boyunca gerçekleşen tatbikatta, 5500’den fazla sanallaştırılmış kritik sistemleri kullanan küçük bir bağımsız ülke hedef konumunda yer alıyordu. Bu yılki yineleme, siber savunma alanındaki mevcut trendleri yansıtacak yenilikçi bir yapı ile Yapay Zeka (AI) ve 5G teknolojilerini de içeriyordu.

Katılımcı ekiplerden, karmaşık bilişim ve operasyonel sistemleri güvence altına almanın yanı sıra olayları raporlamak ve adli, hukuki, medya operasyonları ve bilgi savaşı zorluklarını çözmek de dahil olmak üzere çok çeşitli disiplinlerde etkili olmaları istenildi. 

NATO CCDCOE direktörü Mart Noorma,””Bu tatbikat, gerçek dünyadaki zorlukları yansıtan siber savunma yeteneklerimizi test etmek, güçlendirmek ve yenilemek için 4000’den fazla uzmanı bir araya getiriyor.” diye belirtti.

Tatbikat Direktörü Yarbay Urmet Tomp,”Kilitli Kalkanlar her yıl en son teknolojik yenilikleri içerecek ve mevcut jeopolitik gerilimleri ele alacak şekilde gelişiyor” diye belirtti.

TSK Siber Savunma Komutanlığı, ortak mavi takım ile katılım sağladı

2014 yılında bu yana TSK, NATO bünyesinde gerçekleştirilen bu tatbikata katılım sağlıyor. Geçen sene Güney Kore ile ortak bir takımda yer alırken, bu sene Arnavutluk ile birlikte oluşturulan ortak mavi takımda yer aldı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi TSK’nın kurmuş olduğu takımda hem kamudan hem de özel sektörden katılımcılar yer aldı.

Organizasyonun partnerleri arasında ülkemizden Aselsan, Havelsan ve Forestall Security’de yer aldı.

Önceki Yazı

Dijital hak savunucuları, Togo hükümetini seçimler sırasında erişim kısıtlamalarına karşı uyardı

Sonraki Yazı

KVKK – Nisan 2024 veri ihlali bildirimleri

İlgili İçerikler