E-root Pazayeri davasında bir Moldova vatandaşı, 42 ay hapis cezasına çarptırıldı

ABD Adalet Bakanlığı tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, dünya çapında ele geçirilen sistemlere ilişkin erişim bilgilerini satmak için kullanılan bir dizi web sitesini işletmesi nedeniyle 31 yaşındaki Moldova vatandaşının, 42 ay hapis cezasına çarptırıldığı duyuruldu.

Mahkeme kayıtlarına göre Moldova vatandaşı olan 31 yaşındaki Sandu Boris Diaconu, ABD’deki şirketlere ve bireylere ait olanlarda dahil olmak üzere dünya çapında 350 binden fazla ele geçirilmiş sistemlere ilişkin erişim bilgilerinin satıldığı E-root Pazaryeri adlı bir sitenin yöneticisiymiş. Savcılar, kurbanlar arasında en az bir yerel yönetim kurumunun yer aldığını belirtiyor.

E-root’da yine benzer ve popüler diğer  illegal platformlar gibi geniş çapta dağıtılmış bir ağ üzerinde faaliyet gösteriyorlardı. Ele geçirilmiş olan kimlik bilgileri, diğer siber suçlular tarafından bu platform üzerinden satın alınıyordu. Bu bilgileri satın alanlar, fidye yazılım saldırıları da dahil olmak üzere pek çok siber suçta kullanılıyordu.
 
E-root plarformu yetkililer tarafından 2020 yılında devre dışı bırakılmıştı. Moldova vatandaşı olan 31 yaşındaki Sandu Boris Diaconu, 2021 yılın Mayıs ayında İngiltere’den ayrılmaya çalışırken tuklanırken, 2023 yılının Ekim ayında ABD’ye iade edilmişti.1 Aralık 2023 tarihinde ise kendisine gerçekleştirilen suçlamaları kabul etmişti.

Önceki Yazı

TikTok, İtalya’da 10 milyon euro para cezasına çarptırıldı

Sonraki Yazı

IMF, Şubat ayında tespit edilen siber saldırı sonucunda 11 e-posta hesabının ele geçirildiğini duyurdu

İlgili İçerikler