Trickbot kötü amaçlı yazılımın geliştirilmesinde rol alan bir Rus vatandaşına beş yıl hapis cezası verildi

ABD Adalet Bakanlığı, Trickbot adlı kötü amaçlı yazılımın geliştirilme ve dağıtımında rol aldığı belirtilen Vladimir Dunaev adlı bir Rus vatandaşının beş yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Mahkeme belgelerine göre 40 yaşındaki Vladimir Dunaev, ABD merkezli pek çok işletmeye siber saldırılar başlatmak için kullanılan kötü amaçlı yazılımın geliştirilmesinde ve dağıtılmasında yer aldı. Dunaev’in dahil olduğu zamanlarda Ohio’nun Kuzey Bölgesi’ndeki 10 kurban, Trickbot tarafından kullanılan fidye yazılımı aracılığıyla 3-4 milyon dolardan fazla dolandırıldı.

DOJ Başsavcı Yardımcısı Vekili Nicole Argentieri yaptığı açıklamada, Dunaev’e verilen cezanın ABD’nin “siber suçluları nerede bulunursa bulunsun parmaklıklar ardına yerleştirme” becerisini gösterdiğini söyledi.

Vladimir Dunaev, 2021 yılında Güney Kore’den ABD’ye iade edilirken, 2023 yılının Kasım ayında bilgisayar dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı ve banka dolandırıcılığı suçlamalarını kabul etmişti. Savcılar, Dunaev’in yanı sıra altı sanığı da Trickbot’u geliştirme, dağıtma, yönetme ve bundan kâr elde etme konusunda rol oynadıkları iddiasıyla suçladı.

2023 yılının Haziran ayında, Dunaev’in suç ortaklarından biri olan Trickbot kötü amaçlı yazılım geliştiricisi ve Letonya vatandaşı olan Alla Witte suçunu kabul etti ve iki yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Bununla birlikte 2023 yılının Şubat ve Eylül aylarında ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), birden fazla şüpheli Trickbot üyesine karşı mali yaptırımlar uygulamıştı.

Önceki Yazı

Uluslararası “Synergia” operasyonu çerçevesinde 20’den fazla siber suçlu tutuklandı

Sonraki Yazı

Pakistan ve Senegal’de internete erişim geçici olarak kapatıldı

İlgili İçerikler