Uluslararası “Synergia” operasyonu çerçevesinde 20’den fazla siber suçlu tutuklandı

Interpol, uluslararası kolluk kuvvetleriyle birlikte fidye yazılımı, kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı saldırılarını yönetmek ve dağıtmak için kullanılan 1300 şüpheli IP adresi ve URL’i tespit ettiğini duyurdu.

“Synergia” olarak adlandırılan operasyon çerçevesinde Interpol üyesi olan 50 ülkeden 60’dan fazla kolluk kuvveti ve özel sektörden bazı şirketler yer aldı. Çoğunlukla Singapur, Avrupa ve Hong Kong’da olmak üzere tespit edilen komuta ve kontrol (C2) sunucularının yüzde 70’si devre dışı bırakılırken, geriye kalanlar ile ilgili araştırmaların sürdüğü belirtiliyor.

Operasyon çerçevesinde toplamda 30 yer aranırken, Avrupa’da 26 ve Afrika’da da 4 kişi tutuklandı. Interpol, yapılan tutuklamaların yanı sıra benzer suçlardan sorumlu 70 kişiyi daha tespit etti. Bolivya’lı yetkililer kötü amaçlı yazılımları ve bunun sonucunda ortaya çıkan güvenlik açıklarını tespit etmek için bir dizi kamu yetkilisini harekete geçirdi. Yine bir başka ülke Kuveyt, mağdurları tespit etmek, saha araştırmaları yürütmek ve etkileri hafifletmek için teknik rehberlik sunmak amacıyla internet servis sağlayıcıları ile yakın işbirliği içinde çalışıyor.

Interpol Siber Suçlar Direktörlüğü müdür yardımcısı Bernardo Pillot, “Birden fazla ülke ve ortağın kolektif çabalarıyla elde edilen bu operasyonun sonuçları, dijital alanı korumaya yönelik sarsılmaz kararlılığımızı gösteriyor” dedi.

Önceki Yazı

Hindistan devleti destekli olduğu şüphelenilen tehdit aktörleri, Pakistan’ı hedef alıyor

Sonraki Yazı

Trickbot kötü amaçlı yazılımın geliştirilmesinde rol alan bir Rus vatandaşına beş yıl hapis cezası verildi

İlgili İçerikler