İsrail polisine, bir cinayet soruşturmasında Pegasus casus yazılımını kullanabilmesi için özel izin verildi

İsrail’deki yerel basının haberine göre yetkililer, bu hafta başında 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan soruşturma kapsamında polislerin, NSO Group’ın Pegasus ticari casus yazılımını kullanmasına onay verdi.

Başsavcı Gali Baharav-Miara, Perşembe günü yaptığı açıklamada şüpheli bir çete cinayetinde Arap bir ailenin beş üyesinin vurulmasını soruşturmak için tartışmalı Pegasus casus yazılım aracını polislerin kullanmasına onay verdi. Ancak, soruşturmayı yürüten polislerin sadece konuşmaları dinlemek için kullanabileceği belirtilirken hedeflenen cihazlardan herhangi bir şekilde veri almasına izin verilmedi.

İsrail’deki polis kuvvetlerinin casus yazılım kullanmak istemesinin ardında iki cinayet vakası yer alıyor. İlk silahlı saldırı aynı günün sabah saatlerinde Hayfa şehrinde meydana geliyor ve bir kişi öldürülüyor. İkinci silahlı saldırı ise kuzeydeki bir kasabada meydana geliyor ve aynı aileden 5 kişinin ölümü ile sonuçlanıyor. İsrail kolluk kuvvetleri, aynı gün gerçekleşen son silahlı saldırının, ilk saldırıya misilleme niteliğinde olduğunu düşünüyor.

İsrail hükümeti, polis tarafından mahkeme kararı olmadan ülke içerisinde Pegasus casus yazılımının kullanıldığının ortaya çıkmasından sonra olayın araştırılması için bir soruşturma komisyonu kurmuştu. Son olarak gerçekleşen cinayet vakasına kadar olan süre içerisinde bu teknolojinin polis yetkilileri tarafından kullanılması yasaklanmıştı.

İsrail merkezli Haaretz’e göre polis, bir buçuk yıldır yürürlükte olan casus yazılım yasağının suçla mücadele yeteneklerini olumsuz etkilediğini ve Arap toplulukları içindeki cinayetlerdeki önemli artışa katkıda bulunan faktörlerden biri olduğunu iddia etti. Üst düzey bir polis yetkilisi ise Pegasus casus yazılımının kullanımının “hayatları derhal kurtarmak” için hayati önem taşıdığını, çarşamba günkü cinayetin daha fazla şiddete yol açabileceğini söyledi.

NSO Group’ın Pegasus ticari casus yazılımı, dünya çapında özellikle kendi vatandaşlarını gözetleyen hükümetler tarafından kullanılıyor. Hem meşru yasa uygulama amaçları hem de kötü niyetli kullanım potansiyeli nedeniyle tüm dünyada etik ve gizlilik kaygılarını artırmış bir durumda denilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Türkiye: Eylül ayında ortaya çıkan fidye yazılım kurbanları ve diğer veri sızıntıları

Sonraki Yazı

Hong Kong merkezli kripto para şirketi Mixin, 200 milyon dolara yakın varlık çalındığını duyurdu

İlgili İçerikler