More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

“Africa Cyber ​​Surge II” operasyonu çerçevesinde 14 kişi tutuklandı

INTERPOL, AFRIPOL ve özel sektördeki siber güvenlik şirketlerininde destek verdiği dört aylık süren “Africa Cyber ​​Surge II’ operasyonu sonucunda 14 kişi tutuklanırken, kıta genelinde siber suçlular tarafından kullanılan altyapılarda kaldırıldı.

“Africa Cyber ​​Surge II’ operasyonu Nisan 2023’de başlatılırken, ilgili operasyon INTERPOL ve AFRIPOL tarafından yönetildi. Bunların yanında özel sektörden Group-IB ve Uppsala Security şirketlerinin de operasyon boyunca yerinde destek verdiği belirtildi. Operasyon kapssamında özel sektörden toplamda 5 şirket yer aldı.

Operasyon kapsamında verilen bilgilere bakıldığında:

— Operasyon çerçevesinde 25 ülke iş birliği yaptı.
— Fildişi Sahili’nden gelen bir ihbar üzerine Kamerun’da, 850 bin dolar değerindeki sahte sanat eserlerini içeren bir çevrimiçi dolandırıcılığa katıldıklarından şüphelenilen üç kişi tutuklandı.
— Yine bu kapsamda Kamerun’daki yetkililer tarafından iki tane karanlık ağ (darkweb) kapatıldı.
— Nijerya’daki yetkililer, Gambiyalı bir kurbanı dolandırmakla suçlanan bir şüpheliyi tutukladı.
— Kenya’daki yetkililer 615 zararlı yazılım barındıran sunucuları kapattı.
— Gambiya’da kötü amaçlı faaliyetlerle bağlantılı 185 İnternet Protokolünün (IP) kaldırıldı.
— Mauritius adasında yetkililer, mesajlaşma platformlarında dolandırıcılıkla bağlantılı olduğu iddia edilen iki para katırını tutukladı.

Kıtadaki 25 ülkenin katılımcı olduğu operasyon çerçevesinde Group-IB, Trend Micro, Kaspersky ve Coinbase ortakları tarafından paylaşılan bilgilere dayanarak INTERPOL tarafından kötü amaçlı faaliyetler için kullanılan 3786 komuta kontrol (C2) sunucusu, veri hırsızlığı vakalarıyla bağlantılı 14.134 kurban IP adresi, 1415 kimlik avı bağlantısı ve alan adı, dolandırıcılıkla ilgili 939 IP adresi ve 400’den fazla diğer kötü amaçlı faaliyetler için kullanılan  URL, IP ve botnet tespit edildi.

Afripol İcra Direktörü Vekili Jalel Chelba, “Cyber ​​Surge gibi koordineli operasyonlar, suç ağlarını bozmak ve bireysel, örgütsel ve toplum çapında koruma düzeyleri oluşturmak için gereklidir” dedi.