More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Bir rus vatandaşı, LockBit fidye yazılımı saldırılarındaki rolü nedeniyle ABD’de tutuklandı

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre 20 yaşındaki bir Rus vatandaşı, son yıllarda aktif fidye yazılım gruplarından biri olan LockBit’in operasyonlarında aktif olarak yer aldığı iddiasıyla tutuklandı.

ABD’nin Arizona eyaletinde tutuklanan Çeçen asıllı 20 yaşındaki Ruslan Astamirov, tespit edildiği kadarıyla en az Ağustos 2020’den, Mart 2023’e kadar LockBit fidye yazılımını dağıtmak ve kurbanlarla iletişim kurmak için birden fazla IP adresine, e-posta adresine ve diğer çevrimiçi hesaplara sahip olduğu, bunları kontrol ettiği ve kullandığı iddia ediliyor. Yine tespit edilenlere göre ABD, Asya, Avrupa ve Afrika’daki kurbanlara yönelik en az beş saldırı gerçekleştirdi.

Bunlarla birlikte kolluk kuvvetleri, en az bir olayda bir kurbanın fidye ödemesinin bir kısmını Astamirov’un sanal para birimi adresine kadar izlemeyi başarmış. Ruslan Astamirov eğer suçlu bulunursa, 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya gelebileceği belirtildi.

Geçtiğimiz senenin Kasım ayında Rus ve Kanada vatandaşı olan Mikhail Vasiliev, LockBit operasyonlarındaki rolü nedeniyle Kanada makamları tarafından tutuklanmıştı ve ABD’ye iadesi bekleniyor. Bu yılın Mayıs ayı içerisinde ABD Adalet Bakanlığı, bir rus vatandaşı olan Mikhail Pavlovich Matveev’in Babuk, Hive ve LockBit fidye yazılım operasyonlarına katıldığı iddiasıyla bir iddianame duyurmuştu.