More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD Adalet Bakanlığı, Hırvatistan ve Sırbistan vatandaşı bir kişiyi Monopoly Market’i kurmak ve işletmek ile suçladı

ABD Adalet Bakanlığı, darknet üzerinde Monopoly Market adlı bir uyuşturucu kaçakçılığı platformu işlettiği iddiasıyla 33 yaşındaki Hırvatistan ve Sırbistan vatandaşı Milomir Desnica’yı suçladı.

Milomir Desnica, 2019 yılının sonlarından bu zamana kadar uyarıcılar, reçeteli ilaçlarda dahil olmak üzere çeşitli ilaçların satışını kolaylaştırmak için Monopoly Market’i kurmak ve işletmekle suçlanıyor. Adalet Bakanlığı’nın tespit ettiğine göre kripto para işlemleri yoluyla platform üzerinden 18 milyon dolar kazanıldığı belirtiliyor.

Cuma günü yayınlanan iddianameye göre, Desnica geçen Temmuz ayından beri kolluk kuvvetleri tarafından aranıyor ve yakın zamanda Washington DC’de suçlamalarla yüzleşmek üzere Avusturya’dan iade edildi. Kendisine yöneltilen suçlamalar arasında kara para aklamanın yanı sıra yaklaşık 50 gram metamfetamin bulundurma ve dağıtma yer alıyor.

Desnica’nın yasadışı gelirlerini aklamak için en az iki kripto para birimi takas hizmeti kullandığı iddia ediliyor. Suçlu olduğu kanıtlanırsa, Desnica potansiyel olarak maksimum ömür boyu hapis ve mali cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Mayıs ayında Europol tarafından SpecTor operasyonu gerçekleştirildi

Mayıs ayının başında Europol tarafından dokuz ülke ile birlikte gerçekleştirilen ve
SpecTor” adı verilen operasyon çerçevesinde karanlık ağda uyuşturucu alıp-satmaya karışan 288 şüpheliyi tutuklamıştı. Tutuklamalar, Alman makamlarının pazarın altyapısının kontrolünü gizlice ele geçirmesinden iki yıl sonra yapıldı.

Gerçekleştirilen operasyon, kolluk kuvvetlerinin uyuşturucu satışlarını ve pazarda yapılan ödemeleri gizlice izlemesine ve ayrıca pazar operatörü ile satıcılar arasındaki iletişimleri analiz etmesine izin verdi. Bu soruşturma sayesinde kolluk kuvvetleri, Milomir Desnica’yı Monopoly Market’in işletmecisi olarak tanımladı.

Daha önceki yıllarda da gerçekleştirilen DistrupTor operasyonu (2020) çerçevesinde 179, Dark HunTor (2021) operasyonu çerçevesinde ise 150 kişi tutuklanmıştı. Tutuklanmalar açısından ise SpecTor daha önceki gerçekleştirilen operasyonlar açısından daha başarılıydı.

SpecTor operasyonu sonucunda  50,8 milyon Euro’dan fazla nakit ve sanal para, 850 kg uyuşturucu madde ve 117 ateşli silah ele geçirildi.