Estonya’da gerçekleştirilen Locked Shields 2023’te, 38 ülkeden 3000’den fazla katılımcı yer aldı

Dünyanın en büyük siber savunma tatbikatı olan Locked Shields 2023, 18-21 Nisan tarihlerinde NATO İşbirliğine Dayalı Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’nin (CCDCOE) himayesinde Estonya’nın Talin şehrinde gerçekleştirildi. 38 ülkeden 3 binden fazla katılımcının yer aldığı etkinlikte gerçek bilgisayar sistemlerini, gerçek zamanlı saldırılardan koruma ve kritik durumlarda taktiksel ve stratejik kararları simüle edildi.

Gerçekleştirilen etkinlikte  NATO CCDCOE üyesi ülkeler ve ortak ülkelerden oluşan Mavi Takımlar, kırmızı takıma karşı yarıştı. Ekipler, sistemleri savunmanın yanı sıra olayları raporlama, stratejik kararlar uygulama ve adli, yasal ve medya zorluklarını da çözmeyi amaçladılar. Bu kapsamda tatbikat planının amacına uygun olarak 400 organizatör tarafından 5550’den fazla sanal sistem oluşturuldu.

Tatbikat için oluşturulan mavi takımlar, büyük ölçekli siber saldırılar altında kurgusal olarak oluşturulan bir ülkeye yardım etmek için görevlendirildi. Buradaki görevleri ise kurgusal olarak oluşturulan ülkeye ait bilgi sistemlerini ve kritik altyapılarını büyük ölçekli saldırıdan korumak, kriz durumunda yönetim kararları almak ve kararların iyi düşünülmesini sağlamak oldu.

NATO CCDCOE direktörü Mart Noorma’ya göre siber krizler, karar vericiler ile çeşitli hükümet organları ve meslek uzmanları arasında koordineli bir çaba gerektiriyor. Locked Shields’in yalnızca siber savunmaya değil, aynı zamanda strateji oyunlarına, yasal konulara ve kriz iletişimine de odaklandığını belirtiyor. Bu yüzden büyük bir siber saldırı durumunda, bir güvenlik krizinin tırmanmasını önlemek için hızlı işbirliği çok önemli olduğunu altını çiziyor.

TSK Siber Savunma Komutanlığı, katılanlar arasında yer alıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kamu kurum/kuruluşları ve siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin katılımıyla oluşturulan Türkiye Mavi Takımı, Kore Cumhuriyeti ile birlikte oluşturulan ortak mavi takım ile katılım sağladı.

Locked Shields 2023’ün en etkili takımları sıralamasına göre ilk olarak İsveç-İzlanda ortak takımı, ikinci olarak Estonya-ABD ortak takımı ve üçüncü olarak ise Polonya takımı geldi.

Önceki Yazı

Yakın zamanda NATO üyesi olan Finlandiya, siber saldırılarda artış yaşandığını belirtti

Sonraki Yazı

FBI ve Ukrayna, siber dolandırıcılık faaliyetlerine aracılık eden 9 kripto para borsasına el koydu

İlgili İçerikler