More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Yakın zamanda NATO üyesi olan Finlandiya, siber saldırılarda artış yaşandığını belirtti

Finlandiya’nın resmi olarak NATO’ya katılmasından iki hafta sonra hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre Finlandiya merkezli kurum ve kuruluşlara yönelik siber saldırılarda artış yaşandığı belirtildi. Gerçekleştirilen saldırılarıların ise öylesine yapılmış olmasından ziyade hedef odaklı yapıldığı söylendi.

Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Ajansı tarafından yapılan açıklamada kendi merkezlerine bildirilen siber saldırılarda geçmiş yıllara oranla daha fazla artış olduğu belirtiliyor. Özellikle siber alandaki artan saldırılara ilişkin kaynağın Rusya olduğu belirtiliyor. Moskova yönetiminin insan merkezli istihbarat operasyonlarının zorluğu sebebiyle, dijital operasyonlara ağırlık verdiği belirtiliyor.

Finlandiya Güvenlik ve İstihbarat Servisi (SUPO) başkanı Antti Pelttari, diğer aktörlere nazaran devlet destekli aktörlerin daha fazla kaynağa, daha iyi araçlara ve daha deneyimli operatörlere sahip olduğunu belirtti.

TRAFICOM’un genel müdürü Kirsi Karlamaa yaptığı açıklamada Finlandiya’nın DDoS saldırıları, veri ihlalleri yada zararlı yazılım saldırıları gibi çeşitli düzeylerde siber tehditlerle her gün karşı karşıya geldiğini belirtiyor. Tehdit seviyesinin kalıcı olarak yükselmesinden dolayı kapsamlı işbirliklerinin gerekli olduğunu da belirtiyor. Bu yüzden siber saldırıları önleme noktasında yetkililer, işletmeler ve özellikle tedarik güvenliği açısından hayati önem taşıyan kuruluşlarla aktif olarak işbirliği içinde olup, koruyucu önlemler alındığı söylendi.

Özellikle son aylarda gerçekleştirilen saldırıların merkezi hükümeti ve tedarik güvenliği için hayati önem taşıyan kuruluşların giderek daha sık hedef alındığı, saldırı yöntemleri konusunda günümüz ile son iki yılı karşılaştırdığımızda bugünlerde fidye yazılım saldırılarına maruz kalan kurum ve kuruluşların önceden hedeflenmiş olduğu belirtiliyor.