More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Kanada hükümeti, çalışanlara verilen mobil cihazlarda TikTok kullanımını yasakladı

Kanada’nın Hazine Kurulu tarafından 27 Şubat tarihinde yapılan açıklamaya göre Çin merkezli ByteDance’a ait popüler sosyal medya uygulaması TikTok, hükümet tarafından verilen tüm mobil cihazlarda yasaklanacağı belirtildi. TikTok’un gözden geçirilmesinin ardından, Kanada Bilişim Kurulu Başkanı TikTok’un gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez düzeyde bir risk oluşturduğuna karar verdi. İlgili kararın 28 Şubat’tan itibaren yürürlüğe gireceği ve kullanıcıların gelecek zamanlarda uygulamayı indirmelerininin de engelleneceği belirtildi.

23 Şubat günü Avrupa Komisyonu, TikTok uygulamasının tüm kurumsal cihazlardan ve komisyonun mobil cihaz hizmetine kayıtlı kişisel cihazlarından kaldırılmasına karar vermişti. Yine aynı gün içerisinde Kanada’nın gizlilik düzenleyicisi, TikTok hakkında ortak bir soruşturmanın başlatıldığını duyurmuştu. Soruşturmanın, ABD ve Kanada’daki karara bağlanan toplu davaların yanı sıra TikTok’un kişisel bilgileri toplaması, kullanması ve ifşa etmesiyle ilgili çok sayıda medya raporununda etkisi olduğu belirtiliyor.

Hazine Kurulu Başkanı Mona Fortier yaptığı açıklamada hükümet olarak bilgilerini güvende tutmaya kararlı olduklarını, sistemlerini düzenli olarak izlediklerini ve riskleri de ele almak için önlem aldıklarını belirtti. Bununla birlikte Kanadalı yetkililer, hükümet verilerinin ele geçirildiğine dair herhangi bir kanıt bulamadılar ancak bu karar ihtiyati tedbir olarak kabul ediliyor.

Bir TikTok sözcüsünün TechCrunch‘a verdiği demeçte, Kanadalı kullanıcılara ait verilerin ABD ve Singapur’da sakladığını söyledi. Sözcü, platformun Çin hükümetine hiçbir zaman veri sağlamadığını ve istenirse reddedeceğini de belirtti.