More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Hollanda polisi, fidye yazılım saldırılarıyla ilişkili 3 kişiyi tutukladığını duyurdu

Amsterdam polisinin siber suçlar birimi, kesin sayısı bilinmemekle beraber yüzlerce küçük, orta ve büyük kuruluşların ağlarına sızarak verilerini şifreledikten sonra fidye parası isteyen 3 kişiyi, 25 Ocak’ta tutukladığını duyurdu. Ancak, bu kişilerin hangi fidye yazılım çetesi lideri ya da hangi grup adına çalıştığı ile ilgili bir detay verilmemiş.

İlgili soruşturma, Hollanda merkezli büyük bir şirketin veri hırsızlığı ve akabinde fidye şantajını Mart 2021’de yetkili makamlara bildirmesinden sonra başlatılmış. Soruşturma sırasında, hem ulusal hem de uluslararası muhtemelen binlerce küçük ve büyük şirket ve kurumun son yıllarda aynı yöntemlerle verilerinin ele geçirildiği ortaya çıktı.

Tehdit aktörlerinin sadece verileri çalıp, kurban fidye ödemedikçe sızdırmakla mı tehdit ettikleri ya da dosyaları da mı şifreledikleri detayı verilmemiş. Ancak istedikleri fidye ücretini alabilmek için kurbanlarının verilerini herkese açık olarak yayınlama şantajını gerçekleştiriyor. Buradaki adı belirtilmeyen tehdit aktörleri ise kurbanların büyüklüğüne göre 100 ile 700 bin euro arası fidye ücreti talep etmiş.