More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

ABD, Kuzey Kore siber operatörleri hakkında bilgi verecek kişilere 5 milyon dolar ödül verecek

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Cuma (dün) günü yapılan açıklamada, Kuzey Kore rejimini ayakta tutma ve silahlanma operasyonlarını finanse etme konusunda yardımcı olduğu düşünülen siber operasyonlar hakkında bilgi sağlayacak kişilere 5 milyon dolar ödül vereceğini duyurdu.

Duyurulan ödül özellikle FBI’ın Kuzey Kore devlet destekli bir tehdit aktörü olan Lazarus grubunun popüler DeFi platformu Ronin Network’ün yüz milyonlarca dolar değerinde Ethereum’u ele geçiren bir hacklenme olayından sorumlu tutmasından bir gün sonra geldi. Bununla birlikte Ronin Network hacklenme olayı şuana kadar gerçekleşen en büyük kripto para hırsızlığından biri olarak yerini aldı.

FBI tarafından yapılan açıklamada, 29 Mart’ta bildirilen 620 milyon dolarlık Ethereum hırsızlığından Kuzey Kore devlet destekli tehdit aktörü Lazarus’un (APT38 olarakta bilinen) sorumlu olduğunu doğrulandığı belirtildi. Lazarus grubu aralarında 2014 yılında Sony Pictures’a gerçekleştirilen hackleme olayı ve 2017’deki WannaCry fidye yazılım saldırısı da dahil olmak üzere pek çok siber suçtan sorumlu tutuluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin yasadışı faaliyetlerini engellemeye yönelik uluslararası çabaları desteklemek amacıyla, Dışişleri Bakanlığı’nın Adalet Ödülleri (RFJ) programı çerçevesinde Kuzey Kore’yi destekleyen belirli faaliyetlerde bulunan kişilerin mali mekanizmalarını bozulmasına yol açaçak bilgileri sağlayacak kişilere 5 milyon dolara kadar ödül verecek. Bu faaliyetler arasında kara para aklama, lüks mal ihracatı, belirli siber faaliyetler ve kitle imha silahlarını yayılmasını destekleyenler yer alıyor.

Bunlarla brilikte ABD yönetimi benzer bir ödül programını 2020 yılında duyurmuştu. O zamanlarda da grup hakkında bilgi sağyalacak kişilere yine 5 milyon dolara yakın ödüller vereceğini belirtmişti.