Rusya, Google News’e erişim yasağı getirdi

Rusya’nın telekomünikasyon düzenleycisi Roskomnadzor, Ukrayna’da devam eden savaş ile ilgili “güvenilmez bilgiler” sunduğu gerekçesiyle Google’un haber toplama hizmeti olan News sevisine erişim yasağı getirdiğini duyurdu.

Rus İnternet gözlemcisinin Interfax’a verdiği demeçte, “Rus Başsavcılığının talebi üzerine Roskomnadzor, ülkedeki News.Google internet hizmetine erişimi kısıtladı.” diye belirtti.

Açıklamanın devamında, “Bahsedilen ABD İnternet haber kaynağı, Ukrayna’daki özel askeri operasyonun seyri hakkında güvenilmez, kamuya açık önemli bilgiler içeren çok sayıda yayın ve materyale erişim sağladı.” diye belirtildi.

Google’ın News servisinin engellenme olayı, 5 Mart tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’daki savaş hakkında Rus hükümetinin ‘yalan’ ya da ‘sahte’ olarak nitelendirdiği haber ve bilgileri kasıtlı olarak yayanların cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının onaylanmasından ardından gerçekleşti. Yasa kapsamında aykırı bilgileri yaydığı tespit edilen kişiller, 15 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Google, Rusya merkezli haber sitelerinin Youtube hesaplarını engelledi

Bu ayın başlarında Rusya’nın telekomünikasyon düzenleyicis Roskomnadzor, Google’ın Youtube videolarındaki Rusya’nın Ukrayna’yı “işgali” hakkında yanlış bilgiler yayan reklam kampanyalarını durdurmasını istemişti.

4 Mart tarihinde Google tarafından paylaşılan duyuruda, bu olağanüstü zamanda yanlış bilgilerin yayılmasını durdurmak ve online dezenformasyon kampanyalarını bozmak için olağanüstü önlemler aldıklarını belirttiler. Bu kapsamda, 4 Mart tarihinden itibarenRT ve Sputnik’e bağlı YouTube kanalları Avrupa genelinde engellendi.

Bu karar üzerine Roskomnadzor, Avrupa genelindeki Rus medyasının (RT ve Sputnik dahil) resmi hesaplarına yönelik tüm erişim kısıtlamalarının derhal kaldırılmasını talep etti.

Önceki Yazı

SentinelOne, Attivo Networks’ü 616 milyon dolara satın alıyor

Sonraki Yazı

Fidye yazılım çetesiyle bağlantılı Estonyalı, 66 ay hapis cezasına çarptırıldı

İlgili İçerikler