More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Fidye yazılım çetesiyle bağlantılı Estonyalı, 66 ay hapis cezasına çarptırıldı

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, milyonlarca dolarlık fidye yazılım saldırılarıyla bağlantılı olduğu belirtilen Estonya vatandaşı Maksim Berezan’ın elektronik dolandırıcılık suçlarına karışmaktan dolayı 66 ay hapis cezasına çarptırıldı.  Ayrıca 53 milyon doların üzerinde bir finansal kayba neden olan fidye yazılımı saldırılarına katıldığı ve bunlarla birlikte 36 milyon doların üzerinde tazminat ödemesi de kararlaştırıldı.

İddianameye göre; Letonya’da tutuklanıp, daha sonra da ABD’ye iade edilen 37 yaşındaki Berezan, bir finans kurumunu etkileyen elektronik dolandırıclık ve bilgisayar sistemlerine izinsiz olarak erişme suçlarından 2021 yılının Nisan ayında suçlu bulundu. Siber suçluların güvenli bir şekilde toplanıp, illegal hizmetler için tasarlanmış Rusça konuşulan bir yeraltı formu olan DirectConnection adlı siber suç forumunun üyesiydi. Herhangi bir kullanıcı buraya kayıt olmak istediği zaman ise üç ayrı üyeden referans alması gerekiyordu.

Berezan’ın 2009-2015 yılları arasındaki aktiviteleri arasında sadece bu forumun amacını ilerletmekle kalmadı, bunun yanında çalıntı finansal hesap bilgilerini elde etmek ve kullanmak amacıyla diğer forum üyeleriyle birliktede yakın bir şekilde çalışmış.

Elde edilen kanıtlarda, fidye yazılım saldırılarında rol aldığı tespit edildi

Berazan, çalıntı ödeme kartlarının satılmasını içeren elektronik dolandırıcılığın yanı sıra, tutuklanmasının ardından ele geçirilen elektronik cihazlarda bulunan kanıtlara dayanılarak, 53 milyon dolardan fazla kayba yol açan çok sayıda fidye yazılımı saldırısına da karıştığı tespit edildi.

Yapılan araştırmalar sonrasında, 7 tanesi ABD merkezli olmak üzere en az 13 tane fidye yazılım saldırısına karıştığı ortaya çıkarıldı. Ayrıca Berezan’ın kontrolü altındaki kripto para cüzdanlarına yaklaşık 11 milyon dolar değerinde fidye ödemesi gönderdildiği de ortaya çıkarıldı.