More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Kanada tarafından tutuklanan NetWalker fidye yazılım çete üyesi, ABD’ye iade edildi

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen ay Kanada makamları tarafından 7 yıl hapis cezasına çarptırılan NetWalker fidye yazılım çete üyesi bir kişi, ABD makamlarına iade edildi ve fidye yazılımı grubuna katılma iddiasının yanı sıra birden fazla suçlamayla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Mahkeme kayıtlarına göre 34 yaşındaki Sebastien Vachon-Desjardins, bilgisayar dolandırılıcığı ve elektronik dolandırıcılık, korunan bir bilgisayara kasıtlı zarar vermek ve bununla ilgili olarak fidye talebinin iletilmesiyle ilgili suçlanıyor.

2020 yılının en aktif fidye yazılım gruplarından biri olan NetWalker’ın kurbanları arasında dünya genelindeki enerji, eğitim, sağlık, kamu vs. gibi endüstrilerde yer alan düzinelerce şirket yer alıyordu. Kanadalı yetkililer, FBI’dan gelen bir ihbar üzerine Ocak 2021’de gerçekleşen bir operasyon kapasamında 34 yaşındaki Sebastien Vachon-Desjardins’i yakalamıştı. Gerçekleşen operasyon kapsamında 720 Bitcoin’den daha azına (yaklaşık 28 milyon dolar) ve yüz binlerce nakit Amerikan ve Kanada dolarına el koymuştu.

Kanada makamları tarafından gerçekleşen operasyon sonrasında mahkemeye çıkan Vachon-Desjardins, tüm suçlamaları kabul etmişti. Kanada makamlarına göre Mayıs 2020 ile Ocak 2021 arasındaki dokuz aylık zaman içerisinde kurbanlardan elde edilen fidye ücretlerinin 2 bin bitcoine denk geldiği belirtilmişti. Elde edilen bu bitcoinlerin 1200’ünü elinde tutan Vachon-Desjardins, geri kalanını ise NetWalker fidye yazılımını oluşturan çeteye ödemiş.