More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Ukrayna hükümetine ait web siteleri, bilgisayar korsanları tarafından hedef alındı

10 Ocak Pazartesi günü İsviçre’nin Cenevre kentinde ABD ve Rusya’dan gelen yetkililer Ukrayna krizi ile ilgili bir görüşme gerçekleştirmişti fakat herhangi bir sonuç çıkmamıştı. 13 Ocak Perşembe günü Rusya tarafından bir açıklama yapılmış ve görüşmelerin çıkmaza girdiği belirtilmişti.

Görüşmelerin çıkmaza girmesinden sonraki ve takip eden günde yani 13-14 Ocak tarihleri arasında Ukrayna hükümetine ait Dışişleri Bakanlığı, Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Devlet Acil Servisi olmak üzere diğer bakanlıklar ve bazı elçiliklere ait web siteleri bilgisayar korsanları tarafından tahrif edildi.

Saldırganlar tarafından web sitelerine yerleştirilen mesaja göre tahrif edilen web siteleri altında yer alan tüm verilerin kopyalanıp, tamamiyle silindiklerini iddia ettiler. İlgili mesaj Rusça, Ukraynaca ve Lehçe olmak üzere üç dilde yayınlandı.

Ukraynalı yetkililer, sosyal ağlarda ve resmi web sitesinde yayınladıkları bilgi mesajlarında gerçekleşen saldırıları doğruladılar. Saldırganların aksine yetkililer herhangi bir şekilde veri sızıntısı yaşamadıklarını belirtiyorlar.

Ukrayna Güvenlik Servisi’nden (SSU) tarafından yayınlanan gönderide, toplamda 70 web sitesine saldırı gerçekleştiğini ve sadece 10 tanesinin yetkisiz erişime maruz kaldığını belirtti. Bununla birlikte sitelere ait içeriklerin değiştirilmediğini ve herhangi bir veri sızıntısı gerçekleşmediği belirtiliyor.

SSU, yapılan saldırıyı çok yüksek olasılıkla bir tedarik zinciri saldırısı olduğunu düşünüyor ve saldırganların web alt yapılarına erişim hakkı olan bir ticari şirketin alt yapısını ele geçirildiğini belirtiyor. Yetkililer, saldırıyı henüz resmi olarak herhangi bir tehdit aktörüne veya ulus devlete bağlamadı ancak ilk tespitlere göre Rus gizli servisleriyle bağlantılı hacker gruplarının olaya karıştığına dair bazı işaretler olduğu da belirtiliyor.