More
SOSYAL MEDYA
Light
Dark

Ukrayna’da bir fidye yazılım çetesiyle ilişkili iki kişi tutuklandı

Europol ve Interpol’ün koordinesinde aralarında Ukrayna Ulusal Polisi ((Національна поліція України),  ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve  Fransız Ulusal Jandarması (Jandarma Nationale)’nın yer aldığı uluslararası kolluk kuvvetlerinin birlikte çalıştığı operasyon çerçevesinde, Ukrayna Polisi 28 Eylül’de başkent Kiev’de bir fidye yazılım çetesinin iki üyesini tutukladı.

Operasyon çervesinde 2 kişi yakalanıp, bu kişilerle ilişkili olduğu düşünülen 7 tane mülk arandı. Arama kapsamında 375 bin Dolar nakit paraya, 217 bin Euro değerinde iki tane lüks araca ve  1.3 milyon dolarlık kripto paraya da el konuldu. Eurpol’e göre yakalan kişilerin Avrupa ve Kuzey Amerika’daki çok büyük sanayi gruplarına yönelik Nisan 2020’den itibaren bir dizi hedefli saldırı düzenlediğinden şüpheleniliyor.

Ukraynalı yetkililerin yaptığı açıklamaya göre,  25 yaşındaki şüphelinin dünya çapında 100’den fazla şirkete yapılan saldırılardan sorumlu olduğu ve 150 milyon dolardan fazla zarara neden olduğu belirtiliyor. Bunun yanında Ukrayna Polisi, şirketlerden ve kurumlardan elde edilen fidye paralarının fiziki olarak çekilmesinde yardımcı olduğunu düşündüğü başka bir suç ortağının da olduğundan şüpheleniyor.

Ukrayna polisi tarafından yayınlanan ev aramalarından birinin videosunda, görevlilerin erişime açık bilgisayarları ve tabletleri incelediği görülüyor. Bununda yetkililerin fidye yazılımı çetesinin yapısına sızmalarına izin verebilecek hassas bilgilere erişim sağlamada yararlı olabilir.

Gerek Europol gerek Ukraynalı yetkililerin açıklamalarına baktığımız zaman, tutuklanan iki şüphelinin hangi tehdit aktörü ile ilişkili olduğu en azından şuan için yer almamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir